"Janko Čretnik je bil zaveznik in ljubitelj ne samo filma, temveč tudi kinematografov." Foto: Katja Goljat/Motovila

Novico o smrti so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V Slovenijo je pripeljal več kot 300 tujih filmov, kot distributer pa je poskrbel tudi za vrsto slovenskih celovečercev.

Na začetku je bil tudi zastopnik velikih ameriških distribucijskih hiš, pozneje pa se je izključno posvetil distribuciji neodvisnih filmov v svoji distribucijski hiši Fivia. Z razvojem Art kino mreže v Sloveniji na začetku prejšnjega desetletja pa je postal eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah in je za to kot najuspešnejši slovenski distributer pridobil tudi največ evropskih sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

V teh so prikazali več kot 300 filmov, ki jih je Čretnik pripeljal v Slovenijo, med njimi z oskarjem za najboljši tujejezični film nagrajeno Ido (2013) v režiji Pawla Pawlikowskega in prav tako z oskarjem nagrajen film Neskončna lepota (2013) v režiji Paola Sorrentina.

"Janko Čretnik je bil zaveznik in ljubitelj ne samo filma, temveč tudi kinematografov. Predvsem po njegovi zaslugi imamo pri nas tako pester nabor evropske kinematografije. Sodelovanje z njim je bilo vedno več kot korektno, močno ga bomo pogrešali," so zapisali v Art kino mreži Slovenije.

Bil je tudi distributer vrste slovenskih celovečernih filmov. Tako je v zadnjih letih poskrbel za distribucijo filmov, kot so Razredni sovražnik (2013), Šiška Deluxe (2015), Pot v raj (2015), Zoran, moj nečak idiot (2015), Pojdi z mano (2016), Košarkar naj bo (2017), Ivan (2017), Vsi proti vsem (2019), pa tudi neodvisne produkcije, kot sta filma Milice 2 (2018) in Preboj (2019).

Kot so zapisali pri SFC-ju, je redno obiskoval najpomembnejše mednarodne filmske festivale, kjer je tkal odnose z najpomembnejšimi tujimi prodajnimi agenti in Slovenijo postavljal na zemljevid držav, ki gradijo občinstvo tudi za zahtevnejši in umetniški film. To občinstvo je ne nazadnje vzgajal tudi sam, saj je od leta 2010 organiziral Festival Evropskega in Mediteranskega filma v Piranu.

"Janko Čretnik se je s filmom poklicno ukvarjal, vendar je film predvsem imel zelo rad, saj ga je ta, tako kot mnoge, enostavno začaral. Z njim je začaral tudi svoje bližnje, za katere upamo, da bodo nadaljevali njegovo poslanstvo, od katerega so odvisni tako slovenski prikazovalci kot tudi gledalci," so zapisali pri SFC-ju.