Rhonda Fleming je v sredo umrla v Santa Monici v Kaliforniji. Stara je bila 97 let.

V filmski industriji so Rhondo Fleming vzljubili v trenutku, ko je prvič nastopila v barvnem filmu – leta 1948, ko je ob Bingu Crosbyju igrala v fantazijski komediji Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arturja. Njena svetla polt in rdeči lasje so namreč še posebej markantno zasijali na barvnem filmu – prednost, ki jo je pozneje v karieri igralka sicer obžalovala. "Kar naenkrat so bile moje zelene oči – zelene. Moji rdeči lasje so bili ognjeno rdeči. Moja polt je bila porcelanasto bela," se je leta 1990 spominjala v nekem intervjuju. "Vsi so se ukvarjali samo še s tem, kakšna sem na videz, ne pa z mojimi vlogami. Filmski studii so me stisnili v kot, saj od mene nikoli niso hoteli drugega, kot da bi se sprehodila skozi celo vrsto filmov tipa Rdečelaska in kavboj."

Rhonda Fleming je nastopila v več kot 40 filmih, predvsem v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vzdevek
Rhonda Fleming je nastopila v več kot 40 filmih, predvsem v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vzdevek "kraljica Technicolorja" se je je prijel, ker so njena svetla polt in rdeči lasje še posebej zasijali na barvnem filmu. Foto: AP

Ko je bil Ronald Reagan še filmski igralec, sta z Rhodo Fleming nastopila v celovečercih Hong Kong, Tropic Zone, The Last Outpost in Tennessee’s Partner. "Vse je presenetil s tem, da se ni nikoli pogledal v ogledalu," je o svojem filmskem partnerju pozneje povedala igralka. "Za koliko igralcev lahko to rečeš?"

"Bila sem vroče blago, vsi so me hoteli – ampak nisem imela pravega vodstva ali izkušenj, da bi se znala prav odločati." Foto: AP

Zgodba, ki danes ne zveni več simpatično
V časih velikih studiev se je "spodobilo", da so imeli igralci zanimive anekdote o tem, kako so jih odkrili. Rhondi Fleming, ki se je rodila kot Marilyn Louis, je tako na poti v (srednjo) šolo menda sledil možak v velikem črnem avtomobilu. Odprl je okno in ji rekel: "Ti bi morala biti v filmih." Dekle je sicer preplašena pobegnila, a se je človek pojavil pri njej na domu in se ponudil, da bo njen agent. Izkazalo se je, da je to Henry Willson, ugleden hollywoodski agent, ki je imel zasluge za karieri Rocka Hudsona in Roberta Wagnerja.

19-letnica je tako dobila šestmesečno pogodbo s studiem Davida O Selznicka in novo ime: Rhonda Fleming. Najprej je dobila vlogico v vojni drami Since You Went Away (1944), takoj nato pa jo je Alfred Hitchcock najel za "nimfomanko" v detektivki Uročen z Ingrid Bergman in Gregoryjem Peckom. "Odhitela sem domov in z mamo sva v slovarju pogledali, kaj pomeni nimfomanka. Obe sva bili šokirani."

Po zaslugi Hitchcockovega filma je dobila vlogo še v eni detektivki, The Spiral Staircase, kjer jo je pred kamero umoril antagonist (George Brent). David O. Selznick se je počasi nehal ukvarjati s pogodbenimi igralci, zato se je po preteku pogodbe podala na samostojno pot. Sledilo je več filmov, tudi Out of the Past z Robertom Mitchumom in Adventure Island z Roryjem Calhounom.

Kot zares slavna igralka se je uveljavila z zgoraj omenjenim Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arturja in s komedijo The Great Lover, v kateri je nastopila ob Bobu Hopu. Zvezda je bila še naslednjih 15 let, a uspeha teh dveh filmov ni ponovila nikoli več. Večinoma se je pojavljala v B-filmih, ki so se zgolj okoriščali z njeno lepoto. "Naredila sem napako, da sem za dober honorar snemala tudi manjvredne filme," je priznala v intervjuju leta 1976. "Bila sem vroče blago, vsi so me hoteli – ampak nisem imela pravega vodstva ali izkušenj, da bi se znala prav odločati."

V petdesetih je nastopila v filmu Fritza Langa (While the City Sleeps) in v vlogi Kleopatre (Serpent of the Nile), pa tudi v celi vrsti danes pozabljenih in nepomembnih celovečercev.

Ko je njena igralska kariera potihnila, se je kot pevka podala v Las Vegas, nastopala v televizijskih nadaljevankah in oglasih ter celo nastopila na Broadwayu. Poročena je bila kar šestkrat, med drugim z igralcem Langom Jeffriesom, režiserjem Hallom Bartlettom in mogotcem Tedom Mannom (ki je zgradil svojo verigo kinematografov). Njen zadnji mož, Derol W. Carlson, je umrl leta 2017.