Lik Eleven igra Millie Bobby Brown, ki si je za igralsko upodobitev dekleta z nadnaravnimi sposobnostmi v prvi sezoni prislužila nominacijo za emmyja. Foto: Netflix
Lik Eleven igra Millie Bobby Brown, ki si je za igralsko upodobitev dekleta z nadnaravnimi sposobnostmi v prvi sezoni prislužila nominacijo za emmyja. Foto: Netflix
Steve, nekdanji fant junakinje Nancy, je drugi lik, ki sta mu Dufferja scenaristično rešila življenje, igra pa ga Joe Keery. Foto: Netflix
Stranger Things je serija bratov Duffer, lani je bila nominirana za kar 18 emmyjev. Foto: Reuters

Lik Eleven igra Millie Bobby Brown, ki je za svojo igralsko upodobitev dekleta z nadnaravnimi sposobnostmi v prvi sezoni pri le trinajstih letih dobila nominacijo za emmyja, revija Time pa jo je lani uvrstila med sto najvplivnejših ljudi na svetu.

Čudne stvari: Narobe obrnjen svet
V knjigi z naslovom Stranger Things: World Turned Upside Down (Čudne stvari: Narobe obrnjen svet) nista avtorja razkrila ničesar o prihajajoči, tretji sezoni, sta pa opisala zanimive podrobnosti iz ustvarjalnega sveta prvih dveh sezon. Med drugim sta na začetku nameravala že v prvi sezoni ubiti junakinjo Eleven in Steva Harringtona, poroča publikacija Esquire.

“Eleven naj bi se žrtvovala za to, da bi lahko rešila dan prijateljem," pove Ross Duffer. “Ko pa sva ugotovila, da bo serija trajala dlje kot sezono, sva morala njeno usodo pustiti viseti v zraku, saj sva globoko v sebi vedela, da zgodba brez nje ne bi delovala. Na tisti točki sva tudi že vedela, kako posebna je Millie. Da bi se Čudne stvari nadaljevale, se je Eleven morala vrniti."

Pri oboževalcih priljubljeno budalo
Steve, nekdanji fant junakinje Nancy, je drugi lik, ki sta mu Dufferja scenaristično rešila življenje, igra pa ga Joe Keery. "Lik Steva naj bi bil le veliko budalo," povesta v knjigi. A dodajata, da so Keeryja oboževalci tako lepo sprejeli, da so ju s tem prepričali o značajski preobrazbi lika in njegovi ohranitvi v drugi sezoni te zelo odmevne nadaljevanke.

Izviren scenarij za pilota je imel naslov Montauk, s čimer sta se želela pokloniti svojemu najljubšemu filmu vseh časov, Žrelu.

V scenariju ni bilo Narobe sveta, ampak kraj "Nikjer", ki ga občinstvo naj ne bi nikdar videlo. "V Nikjer sploh nismo mislili iti," je o srhljivem paralelnem svetu zapisal Matt Duffer. "Mislili smo, da ga bomo le slišali prek voki-tokijev in radiev. Zdelo se nam je, da je tako grozljiveje. Česar ne vidimo, je pogosto grozneje od tega, kar vidimo. In to je nekaj časa delovalo. Po petih urah pa smo dobili občutek, da se mora serija odpreti in razširiti. Postalo je očitno: moramo v Narobe svet."

Nadaljevanka, ki skozi estetiko 80. let preteklega stoletja povezuje tri žanre, grozljivko, znanstveno fantastiko in družinsko dramo, bo kmalu doživela tretjo sezono.