V maniri Maščevalcev bodo v Ligi pravičnih moči združili še junaki iz stripov DC Comics: Batman, Superman, Čudežna ženska, Aquaman, Flash in Cyborg. Čeprav se Snyder od projekta umika, bo ta še vedno nosil njegov prepoznavni pečat, obljublja studio. Foto: Reuters
V maniri Maščevalcev bodo v Ligi pravičnih moči združili še junaki iz stripov DC Comics: Batman, Superman, Čudežna ženska, Aquaman, Flash in Cyborg. Čeprav se Snyder od projekta umika, bo ta še vedno nosil njegov prepoznavni pečat, obljublja studio. Foto: Reuters
Liga pravičnikov
Zdi se, da so pri Warnerju z novim napovednikom vsaj skušali ujeti lahkotnejši, šaljivejši ton, ki ga je marsikdo tako zelo pogrešal v turobnem spektaklu Batman proti Supermanu. ("Katera je že tvoja nadnaravna moč?" Flash zajedljivo vpraša Batmana. "Bogat sem," mu ta odvrne mrtvo hladno.) Foto: IMDb
Dodatna snemanja pod Whedonovo taktirko se bodo v kratkem začela v Londonu. Foto: Reuters

Projektu se je Snyder odpovedal sam. "Odločil sem se, da bom odstopil od filma in se posvetil svoji družini, svojim otrokom, ki me resnično potrebujejo." Družina okreva po hudem pretresu: režiserjeva 20-letna hčerka je marca naredila samomor. Tudi Snyderjeva žena Deborah, ki pri spektaklu sodeluje kot producentka, si je vzela odmor od dela. (O Snyderjevi družinski tragediji je bil takrat obveščen le najožji krog sodelavcev; produkcija se je že marca zaradi nje ustavila za dva tedna.)

Datum premiere ostaja isti
Skozi proces poprodukcije in dodatnih snemanj za peščico prizorov bo Ligo pravičnih popeljal Joss Whedon, ki je, zanimivo, ravno režiser dveh delov franšize Maščevalci; ljubljenec popkulturnih fanatikov pa je že veliko dlje, in sicer kot avtor kultne nadaljevanke Buffy The Vampire Slayer. Po trenutnih načrtih bo film - z Whedonovo pomočjo - še vedno ujel svojo načrtovano novembrsko premiero.

Snyder si je pomladi še želel vrniti k blockbusterju, v katerem med drugim nastopijo Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa in Ezra Miller. "Zdelo se mi je, da bo vrnitev na delo katarza, da se bom zakopal v projekt in se tako prebil skozi," je Snyder zdaj razkril v krajšem intervjuju za The Hollywood Reporter. "Ta služba od človeka terja veliko. V zadnjih dveh mesecih sem ugotovil ... Prišel sem do spoznanja, da se moram umakniti od filma in se posvetiti družini. Vsi prestajajo težke čase. Tudi sam jih prestajam."

Studio Warner njegovo odločitev v celoti podpira. "Kar prestajajo, je nepredstavljivo in z mislimi smo z njimi," je izjavil predsednik studia Toby Emmerich. Ena od možnosti je bila, da bi datum premiere potisnili na poznejši datum, a sta se zakonca Snyder odločila, da to ne bi bilo pametno.

Liga pravičnih ostaja Snyderjev film
Po prvi projekciji Lige pravičnih za prijatelje je Snyder sklenil, da film potrebuje nekaj dodatnih prizorov; vpoklical je Whedona, najprej "samo" kot scenarista. A ko bi se ekipa morala odpraviti v Anglijo na snemanje, je režiser ugotovil, da se v tem trenutku noče ločiti od svojcev. "Režije je bore malo; držati se mora predloge in tona, ki ju je nastavil Snyder," pojasni Emmerich. "Nobenih novih likov nismo dodali. Gre za znane obraze v nekaj novih prizorih. Že res, da predaja štafeto Jossu, a smernice je začrtal Zack. Verjamem, da bomo kljub tej tragediji na koncu dobili izjemen film."

Tokrat v resnici ni prvič, da se je moral studio Warner v procesu nastajanja blockbusterja spoprijeti z nepredvideno tragedijo. Leta 2008 je po koncu glavnega snemanja, a še pred premiero filma Vitez teme umrl Heath Ledger. Studio in režiser Christopher Nolan so se znašli v kočljivem položaju: morali so promovirati največji film leta, obenem pa niso želeli zlorabiti prijateljeve smrti.

"Samo film je"
Snyder se zaveda, da bodo DC-jevi privrženci verjetno zgroženi nad menjavo na čelu projekta, a mu vsega tega "trenutno ni preveč mar". Smrt hčerke iz prvega zakona (poleg nje sta z Deborah vzgajala sedem otrok) je spremenila njegov pogled na svet. "Rad bi, da bi bil film fantastičen, silen oboževalec sem, ampak vse to zbledi v primerjavi z otroki. Vem, da bo ljudi skrbelo za film, ampak sedem otrok me potrebuje. Samo film je. Super film, ampak samo film."