Ameriški oskarjevec, ki se ga je prijel vzdevek Duke, si je ime in kultni status ustvaril z vlogami stoičnih kavbojev in junaških vojakov v klasikah, kakršne so bile The Alamo, Pravi pogum in Zelene baretke. Foto: IMDb
Ameriški oskarjevec, ki se ga je prijel vzdevek Duke, si je ime in kultni status ustvaril z vlogami stoičnih kavbojev in junaških vojakov v klasikah, kakršne so bile The Alamo, Pravi pogum in Zelene baretke. Foto: IMDb
John Wayne v Mehiki leta 1969. Foto: AP
John Wayne v Mehiki leta 1969. Foto: AP

Stalna postavitev na Šoli za filmsko umetnost, ki je del Univerze v južni Kaliforniji, je na enem mestu zbrala fotografije in različne spominke, ki ponazarjajo plodovito kariero hollywoodske legende. (John Wayne je v svoji karieri posnel več kot sto filmov.) A v resnici je bila razstava tarča kritik že od leta 2012, ko so jo odprli. Zdaj je dekanat za raznolikost in vključevanje potrdil, da bodo vse eksponate z razstave prestavili v arhiv univerze in da ne bodo več na ogled javnosti.

"Razmislek o sistemskem rasizmu v kulturnih ustanovah v kombinaciji z nedavno svetovno vstajo gibanja Black Lives Matter terja, da se vprašamo, kakšno vlogo lahko naša univerza odigra pri promociji protirasističnih vrednot in izkušenj," so zapisali v izjavi za javnost. "Zato smo sklenili, da bomo razstavo zaprli."

Podpora belski nadvladi
Povedati je treba, da je John Wayne omenjeno šolo obiskoval v dvajsetih letih 20. stoletja. Sporne pripombe, na katere že vrsto let opozarjajo nasprotniki Waynovih spomenikov in letališča, so bile objavljene leta 1971 v intervjuju za Playboy. Najbolj sporne citate so nasprotniki razstave iz arhivov potegnili lani, zaradi česar se je na kampusu zvrstilo tudi več protestov proti stalni razstavi. "Verjamem v nadvlado belcev, dokler črnci ne bodo izobraženi do te mere, da bodo odgovorni. Ne verjamem v dajanje vodstvenih položajev in moči neodgovornim ljudem," je v sedemdesetih letih med drugim pripomnil Wayne. On sam ni čutil nobene krivde ob tem, dodal pa je, da "so bili ti ljudje pred petimi ali desetimi generacijami sužnji".

Ob isti priložnosti je Wayne podal tudi mnenje, da ni bilo popolnoma nič narobe s tem, da so prvi evropski naseljenci odvzeli zemljo ameriškim staroselcem, češ da je "zelo veliko ljudi potrebovalo parcele, Indijanci pa so sebično vse hoteli obdržati zase."

Wayne je bil za piko na i v intervjuju tudi filmski kritik: uspešnici Goli v sedlu in Polnočni kavboj je ocenil za "perverzni", za protagonista Polnočnega kavboja pa je uporabil žaljivo oznako za istospolno usmerjenost.

V muzeju Johna Wayna v Iowi se je leta 2016 v okviru svoje kampanje ustavil Donald Trump. Javno mu je podporo izrekla igralčeva hčerka Aissa.
V muzeju Johna Wayna v Iowi se je leta 2016 v okviru svoje kampanje ustavil Donald Trump. Javno mu je podporo izrekla igralčeva hčerka Aissa. "Če bi John Wayne še živel, bi stal tukaj namesto mene," je izjavila. Foto: AP

Dosedanjo stalno razstavo bodo na univerzi zamenjali z novo postavitvijo, ki bo "vključevala elemente filmskega ustvarjanja staroselcev, feminizma in kritične teorije rase," je poročal univerzitetni časopis The Daily Trojan.

Rasizem je ameriški "kot jabolčna pita"?
Že leta 2016 je bila dana pobuda, da bi 26. maj, igralčev rojstni dan, v Kaliforniji praznovali kot dan Johna Wayna, a je skupščina predlog republikanskih članov zavrnila. "Nasprotovanje resoluciji o dnevu Johna Wayna je enako, kot če bi nasprotovali jabolčni piti, ognjemetom, bejzbolu in četrtemu juliju!" so takrat v izjavi za javnost zapisali predlagatelji.

V kalifornijskem okrožju Orange County že obstaja letališče Johna Wayna, ki je ime dobilo po igralčevi smrti leta 1979 (skupaj s trimetrskim Waynovim spomenikom). Kalifornijski demokrati se trenutno zavzemajo za to, da bi letališče preimenovali v Orange County Airport; predsednik Trump je to pobudo opisal kot "neverjetno neumno".

Najmlajši sin pokojnega igralca Ethan Wayne je o polemiki podal izjavo za javnost, v kateri je poudaril, da John Wayne "na noben način ni podpiral belske nadvlade". Je pa njegov oče verjel, je moral dodati, "da bi se odgovorni ljudje morali opolnomočiti brez uporabe nasilja".