Michaela Hanekeja s predsednico žirije Isabelle Huppert  povezujejo skupni spomini - nastopila je v njegovi Učiteljici klavirja. Foto: EPA
Michaela Hanekeja s predsednico žirije Isabelle Huppert povezujejo skupni spomini - nastopila je v njegovi Učiteljici klavirja. Foto: EPA
Charlotte Gainsbourg
Kontroverzni Antichrist, v katerem Willem Dafoe in Charlotte Gainsbourg igrata zakonca, ki izgubita otroka, je slednji prinesel nagrado za najboljšo žensko vlogo. Foto: Reuters
Christoph Waltz
Avstrijski (doslej predvsem televizijski) igralec Christoph Waltz je v Tarantinovem Inglorious Basterds odigral poetičnega, a zlohotnega 'lovca na Jude', polkovnika Hansa Lande. Foto: Reuters
Alain Resnais
O dobitniku posebne nagrade žirije Alainu Resnaisu in njegovih Divjih travah je Simon Popek pred dnevi povedal tole: 'Cannes je letos potreboval 87-letnega režiserja, da je ljudem pokazal, kako se dela duhovite, sproščene, inteligentne filme. Njegov film nosi unikatno vizijo, mnogi drugi na tak ali drugačen način sledijo trendom ali pa ne vedo, kaj bi radi povedali.' Foto: Reuters
Jacques Audiard
V Audiardovem filmu Prerok kritiki vidijo daljni odmev Scorsesejevih Goodfellas. Foto: Reuters

To je prva palma za 67-letnega Avstrijca (je pa za film Cache leta 2005 dobil nagrado za režijo). Das Weisse Band, posnet v črno-beli tehniki, nosi podnaslov Eine deutsche Kindergeschichte" (Nemška zgodba za otroke). Zgodba je postavljena v neko vas na severu Nemčije tik pred I. svetovno vojno. Začnejo se dogajati nepojasnljivi zločini, vaški otroci pa se kar naenkrat obnašajo skrivnostno ... Haneke se je s filmom skušal poglobiti v vzroke za pojav terorja in nasilja. Isabelle Huppert, letošnji predsednici režije, se je nocoj v svojem govoru zahvalil za "ogromno darilo".
Grand prix, veliko nagrado žirije, je dobil francoski režiser Jacques Audiard za dramo iz zaporniškega življenja Un Prophet.

Za najboljšega igralca so razglasili v Avstriji rojenega Christopha Waltza za vlogo v filmu Inglourious Basterds Quentina Tarantina, najboljša igralka pa je postala 37-letna Francozinja Charlotte Gainsbourg, in sicer po zaslugi svoje vloge v kontroverznem (in na festivalu izžvižganem) Antichristu Larsa von Trierja.
Najboljši režiser je s filmom Kintay postal Filipinec Brillante Mendoza; Mendozov film je med drugim popljuval kultni filmski kritik Roger Ebert, ki je izjavil: "To je film, zaradi katerega se moram opravičiti Vincentu Gallu, da sem njegov The Brown Bunny oklical za najslabši film v zgodovini Cannesa. Če hoče Mendoza osrečiti še kakega gledalca razen najbolj navdušenih teoretikov, bo moral na novo posneti celo drugo polovico filma."
Nagrado za scenarij je po presoji žirije zaslužil kitajski avtor Lou Ye za film Spring Fever. Posebno nagrado žirije je prejel francoski veteran Alain Resnais za Les herbes folles. Zlato palmo za najboljši kratki film si je priborila Arena (pod film je podpisan Portugalec Joao Salaviza).

Nagrado žirije (prix du jury) sta si morala razdeliti Britanka Andrea Arnold (za Fish Tank) in korejski režiser Park Chan-Wook (za Žejo).
"Ko delaš film, daš vanj nekaj sebe, celo veliko sebe, zato hvala za to priznanje," je bila ganjena Andrea Arnold. Arnoldova je bila "naslednje veliko odkritje" Cannesa že pred tremi leti, s prvencem Red Road. S filmom je povedala zgodbo o uporništvu odraščjočega dekleta, ki ga je upodobila debitantka, 17-letna Katie Jarvis.
"Po dveh finančnih neuspehih sem potreboval kar nekaj časa, da sem posnel ta film, zato sem bil zelo vesel ... od ustvarjanja filma do njegovega prikazovanja, če odštejem intervjuje," je z nemalo sarkazma pripomnil Park Chan-Wook, ki je pred petimi leti že prejel nagrado žirije, tedaj za film Old Boy. Žeja je film o korejskem duhovniku (Song Kang-Ho), ki odide v Afriko testirat cepivo proti skrivnostnemu smrtonosnemu virusu. Ko zboli, po transfuziji krvi postane vampir. Zaljubi se v ženo nekdanjega sošolca, ki prv tako postane vampirka, da bi se maščevala za poniževanja, ki jih je morala pretrpeti.

Ime, ki ga bomo še slišali: Warwick Thornton
Avstralski film Samson in Dalila Warwicka Thorntona je dobil zlato kamero (Camera d'or) za najbojši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali paralelnih sekcij. Zlato kamero sta podelila igralka Isabelle Adjani in predsednik žirije za zlato kamero, francoski igralec in režiser Roschdy Zem. Film je ljubezenska zgodba med mladoletnikoma v aboriginski skupnosti sredi odročne avstralske puščave. Za zlato kamero se je potegovalo 26 filmov z vseh koncev sveta.
Še en veteran, Britanec Ken Loach, je za film Looking for Eric dobil nagrado ekumenske žirije. V Cannesu so letos podelili še nagrade študentom za kratke filme (Cinefondation); prejeli so jih mladi avtorji s Češke, Kitajske, iz Izraela in Koreje.