Romunska režiserka se veseli zlatega medveda. Foto: Reuters
Romunska režiserka se veseli zlatega medveda. Foto: Reuters
V zmagovalnem filmu so glavne vloge odigrali Laura Benson, Tomas Lemarquis, Dirk Lange in Hermann Mueller. Foto: Reuters
Ekipa paragvajskega filma, ki je odnesel domov dve nagradi. Foto: Reuters
Častnega zlatega medveda se je letos razveselil Willem Dafoe. Foto: Wikipedia

Srebrnega leva za najboljšo igralko je prejela 68-letna paragvajska igralka Ana Brun za vlogo v paragvajskem filmu The Heiresses (režija Marcelo Martinessi), med igralci se je nagrade razveselil 23-letni Anthony Bajon za vlogo v filmu The Prayer režiserja Cedrica Kahna. Srebrnega leva za najboljši scenarij sta prejela Manuel Alcala in Alonso Ruizpalacio za mehiški film Museum, srebrnega leva za izjemen umetniški prispevek pa Elena Okopnaya za kostumografijo in produkcijski dizajn v filmu Dovlatov režiserja Alekseja Germanova. Srebrnega leva, nagrado Alfreda Bauerja za igrani film, ki odpira nova obzorja, je prejel film The Heiresses režiserja Marcela Martinessija. Omenjeni film je prvi paragvajski film, ki je bil uvrščen v tekmovalni program.

Zlati medved za najboljši kratki film je pripadel izraelskemu filmu The Men Behind The Wall (Možje za zidom) režiserke Ines Moldavsky.

Koprodukcijski film romunske režiserke Adine Pintilie prinaša zgodbo o raziskovanju spolnosti in prevpraševanju meril o lepoti, kar se razgalja v zgodbah junakov, ki imajo različne psihične in fizične težave. Gre za nelinearno zgodbo, v kateri se prepletata resničnost in fikcija. Film, v katerem igrajo francoska igralka Laura Benson, islandski igralec Tomas Lemarquis ter nemška igralca Dirk Lange in Hermann Mueller, sicer ni veljal za favorita.

Letošnji festival, na katerem se je v 11 dneh zvrstilo 385 filmov, med njimi je 25 premier, je sicer tudi letos ostal zvest svoji kritični drži do aktualnih družbenih tem, med drugim se je posvetil zlorabam v filmski industriji. Letošnji žiriji je predsedoval nemški režiser Tom Tykwer, v njej pa so bili še francoska igralka Cecile de France, fotograf in nekdanji direktor Filmotece Espanola Chema Prado, ameriška producentka Adele Romanski, japonski skladatelj Rjuiči Sakamoto in ameriška filmska kritičarka Stephanie Zacharek.

V tekmovalni sekciji je bilo 19 filmov, ki jih podpisujejo režiserji iz različnih držav: Lav Diaz (Season of the Devil), Gus Van Sant (Don't Worry, He Won't Get Far on Foot), Benoit Jacquot (Eva), Mani Hagigi (Pig), Alonso Ruizpalacios (Museum), Cedric Kahn (The Prayer), Erik Poppe (Utoya 22. juli), Emily Atef (3 Days in Quiberon), David Zellner in Nathan Zellner (Damsel), Laura Bispuri (Daughter of Mine), Aleksej Aleksejevič German (Dovlatov), Marcelo Martinessi (The Heiresses), Thomas Stuber (In the Aisles), Wes Anderson (Isle of Dogs), Philip Gröning (My Brother's Name Is Robert and He Is an Idiot), Małgorzata Szumowska (Mug), Måns Månsson (The Real Estate), Adina Pintilie (Touch Me Not) in Christian Petzold (Transit).

Častni zlati medved je šel letos v roke Willemu Dafoeju. "Willem Dafoe je tesen prijatelj festivala in je v preteklosti pogosto gostoval na Berlinalu v okviru filmskih projekcij, pa tudi kot član mednarodne žirije leta 2007," je častno priznanje za ameriškega igralca komentiral festivalski direktor Dieter Kosslick.

Slovenci v Berlinu
Slovenski filmski center je tudi letos na sejemskem prostoru v stavbi Martin Gropius Bau festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem ponujal informacije o slovenski kinematografiji. Na sejemskih projekcijah bodo predstavili dogodivščine enega najbolj prepoznavnih slovenskih animiranih junakov v kratkih animiranih filmih Koyaa Kolje Saksida in tretji celovečerec scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Slovenska produkcija je bila navzoča tudi v sklopu Panorama, kjer je bila na ogled libanonsko-katarsko-grško-slovenska koprodukcija Zadruga (What comes around) režiserke Rim Saleh. Na Berlinale Talent Campus se je letos uvrstila slovenska scenaristka in režiserka Maja Prettner.

Lani je zlatega medveda za najboljši film prejela madžarska režiserka Ildiko Enyedi za film O telesu in duši, ki je v teh dneh na ogled tudi v Cankarjevem domu.

Berlinare nagradil romunski film
Berlinare nagradil romunski film