Filmsko ekipo nove serije, ki jo za TV Slovenija pripravlja produkcijska hiša Sever & Sever, smo ujeli v zadnjih dneh snemanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Filmsko ekipo nove serije, ki jo za TV Slovenija pripravlja produkcijska hiša Sever & Sever, smo ujeli v zadnjih dneh snemanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Med blejske ulice, obrežja, meglo in razglede se bodo skrili zločinci, tatovi in sleparji, ter policisti in kriminalisti v iskanju zločincev, njihovih motivov, alibijev, prič in morilskih orožij.

Filmsko ekipo nove serije, ki jo za TV Slovenija pripravlja produkcijska hiša Sever & Sever, smo ujeli v zadnjih dneh snemanja nove kriminadaljevanke, ki bo v prvi sezoni skozi osemnajst epizod ustvarjala tesnobno in zlovešče okolje suspenza, poročil, pričevanj in razkritij.

"TV-nadaljevanke vidim kot način pripovedovanja zgodb, ki ponuja celo več od filmov." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ko smo stopili na filmsko lokacijo, v prostore, ki so jih preuredili v policijsko postajo, smo najprej zagledali kostumografinjo, kako pozorno je pogladila policijsko uniformo enemu od igralcev, ki ga je za vrati čakal prizor zaslišanja. V sosednji sobi je maskerka igralcem verjetno že ničkolikokič popravljala puder, na stolih nasproti njih pa so se igralci pripravljali na naslednji prizor in ponavljali svoje vrstice.

Scenarij za projekt je bil za finančno podporo izbran na RTV-razpisu, napisala sta ga Gregor Fon in Blaž Završnik, ki je vseh 18 epizod tudi režiral. Scenaristični ekipi se je pridružila še Nina Zupančič.

Kar slovenski prostor pogreša
Blaž Završnik pove, da je imel več idej za žanr TV-serije, ko je razmišljal o prijavi na razpis. "Za kriminalno dramo sem se na koncu odločil zato, ker jo doživljam kot tisto, kar slovenski prostor pogreša. Generalno gre za izjemno priljubljen žanr pri občinstvu, Slovenci pa v tem žanru nismo ustvarjali že od 70. in 80. let." To ni prvič, da se je Završnik lotil ustvarjanja v žanru, ki je v slovenskem prostoru le poredko zastopan ‒ s svojima celovečercema Julija in Alfa Romeo (2014) ter Pot v raj (2012) je v kina pripeljal večinoma spregledane slovenske romantične komedije.

Zatem je posnel dva dokumentarca in v različnih funkcijah sodeloval pri ustvarjanju nadaljevank in drugih projektov. S tem je, pravi sam, dobil kilometrino. "V nadaljevankah vidim prihodnost ustvarjanja. Filmi in kino sta na žalost nekaj, kar počasi umira. TV-nadaljevanke vidim kot način pripovedovanja zgodb, ki ponuja celo več od filmov."

Prva sezona 18-delne nadaljevanke, ki bo prvič na sporedu jutri, spremlja delo in osebno življenje treh kriminalistov različnih generacij na majhni blejski policijski enoti na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prva sezona 18-delne nadaljevanke, ki bo prvič na sporedu jutri, spremlja delo in osebno življenje treh kriminalistov različnih generacij na majhni blejski policijski enoti na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V vsaki epizodi se zaključi en primer
Največji izziv pri ustvarjanju serije je bil zanj format, v katerega je zgodba postavljena – gre namreč za kratko obliko nadaljevanke, ki traja "le" 25 minut. "Ta format je bolj prepoznan v žanru sitkomov, mi pa smo morali na novo postaviti dramaturgijo in format, da deluje tudi v kratki formi. Najti smo morali dobro pot, ustvarili smo nekaj med nadaljevanko in nanizanko. V vsaki epizodi se zaključi en primer, naši kriminalisti dobijo en primer na epizodo in ga tudi razvozlajo, vse skupaj pa povezujejo njihovi medosebni odnosi. Največ smo se ukvarjali s tem, kako to zapakirati, da bo gledalcem razumljivo."

Njegovo protagonistično jedro, Ekipo Bled, sestavlja skupina kriminalistov, ki spremlja vse od vsakdanjih do težkih primerov, in se ob tem ne more izogniti osebnim zapletom med člani ekipe in njihovimi nadrejenimi, ki prihajajo iz Ljubljane. Glavni junak serije je mladi ljubljanski kriminalist Luka (Janko Mandić). Po težavah z nadrejenimi ga, kljub odlikovanju za hrabrost, premestijo na Bled. Že prvi dan v novem kraju sreča hčer lokalnega vplivneža Saro (Mija Skrbinac), kar je zanj usodno na osebni in poklicni ravni.

Glavni junak serije je mladi ljubljanski kriminalist Luka (Janko Mandić). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Glavni junak serije je mladi ljubljanski kriminalist Luka (Janko Mandić). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prva sezona 18-delne nadaljevanke, ki bo prvič na sporedu jutri, spremlja delo in osebno življenje treh kriminalistov različnih generacij na majhni blejski policijski enoti na Bledu.

"Kriminalistična enota Bled v resničnem svetu ne obstaja, na Bledu so samo uniformirani policisti, kriminalisti pa so v Kranju," razloži Gaber Trseglav, sicer igralec iz ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, ki je v seriji prevzel vlogo Ferda, "dobrega, poštenega šefa" ekipe Bled, v zasebnem življenju osamljenega vdovca. "Če sta v zasliševalni metodi vedno dober in slab policist, lahko računamo, da bo Ferdo vedno tisti dobri," je še razkril.

Ženski lik v tradicionalno moškem okolju
Tretja članica osrednje ekipe je kriminalistka Nives Šmid, ki jo bo zanimivo spremljati kot ženski lik v tradicionalno moškem okolju, še posebej v času, ko je Tatjana Bobnar postala prva ženska na čelu slovenske policije.

"Nives je zelo družabna in si želi, da bili sodelavci tudi prijatelji, kar pa ji ne uspeva vedno." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kriminalistki z Bleda je živost vdahnila Barbara Cerar, ki pravi, da so ji bile kriminalke od nekdaj zelo ljube. Igralka, sicer eden najbolj prepoznavnih obrazov ljubljanske Drame, je o svoji vlogi v kriminalni drami povedala, da je v njej "narava kriminalističnega dela seveda zelo specifična in temu primerni so tudi odnosi med sodelavci v Ekipi Bled. Četudi se velikokrat ne strinjajo, je vsem v interesu zgolj rešitev primera, in kadar je položaj napet, pustijo ob strani vse osebne nesporazume. Sicer pa je Nives zelo družabna in si želi, da bili sodelavci tudi prijatelji, kar pa ji ne uspeva vedno."

Od grozljivih do komičnih primerov
Kriminalistična ekipa v vsakem delu ponovno vzpostavi zakon in red, reši po en primer, med katerimi vsak po svoje vpliva na življenja in odnose na blejski postaji. Barbara Cerar jih opisuje kot vse "od grozljivih pa vse do bolj vsakdanjih, včasih tudi komičnih". Trseglav k temu dodaja, da to niso le ropi in umori, temveč obravnavajo tudi primere korupcije in tihotapljenja, ki ga vodi stara blejska družina.

"Če sta v zasliševalni metodi vedno dober in slab policist, lahko računamo, da bo Ferdo vedno tisti dobri." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Snemali so na več lokacijah. "Stanovanje mojega lika je v Vnanjih Goricah, zasliševalna soba je na Bohinjski Beli, policijska postaja je v Ljubljani, tem se pridružujejo še vse zunanje lokacije po Bledu in okoliških krajih," opisuje Trseglav, ki je sicer mladost preživel v Zasipu, vasi pri Bledu. Tam jih je kot mladostnike "nekajkrat policija preganjala zaradi norčij, ki smo jih počeli. Zanimivo je biti na drugi strani." Pa mu je zaradi tamkajšnjega odraščanja lažje ujeti narečje? "Vmes sem trinajst let živel v Ljubljani, v gledališču se večinoma ukvarjam z zbornim jezikom, tako da se ravno skozi serijo vračam h koreninam, ampak vseeno včasih pokličem lektorico, da me spomni na kakšen izraz."

Poleg že naštetih so v Ekipi Bled še Matija Vastl kot kriminalist Urh iz Ljubljane, Lovro Zafred kot Timi, vlomilec in žrtev lokalnega veljaka, Matej Tunja kot mali lopov Žare, Robert Prebil kot požigalec Polde in drugi v epizodnih vlogah, ne nazadnje tudi psiček Rudi.


Več fotografij s snemanja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.