Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bojan Adamič (1912–1995) se je skozi celotno kariero, ki je obsegala dobrih šest desetletij, posvečal slovenski glasbi.

Vsestranski glasbeni ustvarjalec je pisal vse glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk in glasbe za film ter gledališče. Podpisal se je tudi pod vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble.

Rodil se je tik pred prvo svetovno vojno, po izbruhu druge je diplomiral pri Antonu Ravniku na ljubljanski glasbeni akademiji. Že med vojno, na osvobojenem ozemlju v Beli krajini, je ustanovil pihalno godbo glavnega štaba NOV-a, iz nje pa sta se po številnih spremembah razvila Vojaški orkester Ljubljana in tudi Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL).

Bojan Adamič z orkestrom. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič z orkestrom. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Orkester danes poznamo kot Big Band RTV Slovenija, Adamič pa ga je vodil vse do leta 1961. V skoraj 20 letih umetniškega vodenja in ustvarjanja za orkester je Bojan Adamič odločilno vplival ne samo na razvoj Big Banda, ampak tudi na razvoj slovenskega džeza in zabavne glasbe.

Adamič se je po odhodu iz orkestra bolj posvetil filmski glasbi, opremil je približno 200 filmov, poleg tega pa je napisal tudi veliko šansonov, glasbe za simfonični orkester, scenske glasbe tako za gledališče kot za otroške predstave in skladb za pihalni orkester.

Nocoj ob 22.30 mu bo na Prvem programu Radia Slovenija posvečena oddaja 41 stopinj vročine. Jeseni bodo zasnovali tudi cikel oddaj, kjer se bodo osredotočali na njegovo življenje in ustvarjanje.