Glede na izbrano tematiko je vsak tabor enkraten, skozi dobra štiri desetletja njegovega prirejanja pa se je vzpodbujanje in ohranjanje slovenske pesmi ter slovenskega ljubiteljskega petja izoblikovalo v njegovo poslanstvo. Foto: JSKD
Glede na izbrano tematiko je vsak tabor enkraten, skozi dobra štiri desetletja njegovega prirejanja pa se je vzpodbujanje in ohranjanje slovenske pesmi ter slovenskega ljubiteljskega petja izoblikovalo v njegovo poslanstvo. Foto: JSKD
Letošnji tabor so, jubileju samostojne države na čast, podnaslovili Pojemo že 20 let v samostojni državi Sloveniji. Foto: JSKD

Na osrednji nedeljski prireditvi pričakujejo približno 150 pevskih zborov, po 13.00 pa bo tam skupaj zapelo najmanj 3200 pevcev, je napovedal vodja programske komisije Stane Peček.

Tabor slovenskih pevskih zborov so organizatorji posvetili 20. obletnici osamosvojitve Slovenije in ga podnaslovili Prepevali smo, prepevali bomo - pojemo že 20 let v samostojni državi Sloveniji. Po Pečkovih besedah se bodo na letošnjem taboru v soboto v osnovni šoli Šentvid predstavili slovenski pevski zbori ter zbori iz Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Avstrije ter Italije.


Zares se začne opoldne
Nedeljsko dogajanje bo ob 9.00 uvedla generalna vaja. Med poldnevom in 13.00 se bo v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, sledil pa bo slavnostni govor etnologinje Marije Makarovič. Ob 13.15 bo v sklopu osrednje prireditve tabora skupaj zapelo najmanj 3200 pevk in pevcev.

V približno poldrugi uri sporeda bodo skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter množični skupni zbor, enkrat a cappella in drugič v spremljavi Godbe Slovenskih železnic iz Radeč. Dirigiral bo Igor Švara, je napovedal Peček.

Pesem leta
Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora Jernej Lampret, bo v okviru prireditve Slovenski oktet ob 20. obletnici slovenske države zapel prigodno pesem Antona Krkoviča, ki jo bodo ob omenjenem jubileju v različnih oblikah peli po vsej državi.

Želja prirediteljev iz kulturnega društva Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični je, da bi slovenskim pevkam in pevcem, ki prihajajo tudi iz zamejstva in tujine, pripravili prijetno srečanje. Kulturni javnosti bi radi hkrati sporočili, da zborovsko petje živi in se ohranja tudi na račun zanesenjakov in ljubiteljev slovenske pesmi, je dodal.