Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Glasba - Arhiv

V Kinu Šiška bo odmevala premiera Bowrainovega projekta 2020 Seconds(A)live

Glasba V Kinu Šiška bo odmevala premiera Bowrainovega projekta 2020 Seconds(A)live

Eden najprepoznavnejših slovenskih pianistov Tine Grgurevič oziroma Bowrain bo nocoj v Centru urbane kulture Kino Šiška izvedel premiero svojega svežega glasbenega projekta z naslovom 2020 Seconds(A)live.

Umrl Andrej Pintarič, bobnar skupine Lačni Franz

Glasba Umrl Andrej Pintarič, bobnar skupine Lačni Franz

Po daljšem boju z boleznijo se je v 63. letu starosti poslovil Andrej Pintarič, nekdanji bobnar kultne skupine Lačni Franz.

Marjetica Mahne:

Slovenska filharmonija Marjetica Mahne: "Povezali so se interesi političnega kadrovanja"

Direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne glede odločbe, v kateri jo je minister za kulturo seznanil s predčasno razrešitvijo, pravi, da je na morebitni odhod pripravljena, bo pa spregovorila o "umazani igri, v kateri se je znašel SF.

Slovo

Glasba Slovo "malega ptiča" džeza, saksofonista Jimmyja Heatha

Jimmy Heath, džezovski saksofonist in skladatelj, grammyjevski nominiranec, ki si je delil oder z glasbenimi velikani, kakršna sta bila Miles Davis in John Coltrane, se je poslovil pri starosti 93 let.

Glasba "Z navdušenjem smo odkrivali, koliko nekoč neuveljavljenih glasbenikov je danes priznanih solistov"

Ob 50-letnici delovanja bo Zveza Glasbene mladine Slovenije prejela državno odlikovanje reda za zasluge za izjemen prispevek k razvoju in širjenju glasbene kulture in ustvarjalnosti med mladimi.

Znova je čas za edini slovenski mednarodni festival tolkalnih skupin

BUMfest Znova je čas za edini slovenski mednarodni festival tolkalnih skupin

Na letošnjem festivalu tolkalnih skupin BUMfest, bodo nastopili tolkalci iz Tajvana, Belgije, Avstrije in Slovenije. Na festivalskem dogajanju v Žalcu pričakujejo približno 1400 poslušalcev, pravi umetniški vodja festivala Dejan Tamše.

Nagrada Sama Smerkolja za mezzosopranistko Boženo Glavak

Glasba Nagrada Sama Smerkolja za mezzosopranistko Boženo Glavak

Tokratna prejemnica nagrade Sama Smerkolja, edine nagrade za operne pevce pri nas, je mezzosopranistka Božena Glavak, ki je "s svojim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor".

Luka Juhart:

Intervju Luka Juhart: "Z igranjem sodobne glasbe se zares lahko razživiš”

Čeprav je marsikdo še vedno začuden, kaj dela koncertna harmonika v simfoničnem orkestru, se je akordeon v zadnjih letih vendarle dobro uveljavil, opaža Luka Juhart, eden vodilnih akordeonistov ne le pri nas, ampak tudi v širšem evropskem prostoru.

V filharmoniji poklon Lojzetu Lebiču

Glasba V filharmoniji poklon Lojzetu Lebiču

Kako kratek je ta čas je naslov koncerta zborovskih del skladatelja Lojzeta Lebiča, ki se mu bodo drevi poklonili v Slovenski filharmoniji, ob tej priložnosti pa mu bodo podelili tudi naziv častni član Slovenske filharmonije.

Peter Paradox:

Intervju Peter Paradox: "Boga torej, če je Bog, ne more spodnesti niti najhujše, niti totalno zlo."

"Na tem zadnjem albumu je morda bolj poudarjena neka druga oblika ukinjanja in preseganja zla, kot je v prvem," pravi Peter Mlakar, ki je z Iztokom Turkom izdal album Peter Paradox.

Na letošnjem MENT-u 81 izvajalcev na 14 prizoriščih

Glasba Na letošnjem MENT-u 81 izvajalcev na 14 prizoriščih

Šesta izdaja MENT-a, ljubljanskega festivala in konference glasbenih odkritij, bo v letošnji izdaji postregla z 81 izvajalci, ki bodo med 5. in 7. februarjem nastopili na 14 prizoriščih po Ljubljani.

RTV Slovenija izbira slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki

Glasba RTV Slovenija izbira slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki

RTV Slovenija že enaindvajsetič vabi instrumentaliste, stare od 12 do 21 let, da se prijavijo na razpis za izbor slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki, ki bo letos potekalo med 15. in 21. junijem v Zagrebu.

Mate Bekavac novi pomočnik direktorice in umetniški vodja Orkestra SF

Slovenska filharmonija Mate Bekavac novi pomočnik direktorice in umetniški vodja Orkestra SF

S 1. januarjem je kot umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije in pomočnik direktorice za orkester nastopil mandat Mate Bekavac.

Drama Akustika oder odstopa Severi in Galu Gjurin

Glasba Drama Akustika oder odstopa Severi in Galu Gjurin

Na oder ljubljanske Drame stopata nocoj Severa in Gal Gjurin, ki bosta v sklopu cikla Drama Akustika svoj večer liričnosti in avtorske glasbe uresničila kar dvakrat. Zaradi velikega zanimanja bosta na Velikem odru nastopila še 19. januarja.

Umrl je Neil Peart, eden največjih bobnarjev v zgodovini rocka

Glasba Umrl je Neil Peart, eden največjih bobnarjev v zgodovini rocka

Umrl je Neil Peart, tekstopisec in bobnar kanadskega rockbenda Rush. Veljal je za enega najboljših bobnarjev v zgodovini rocka.

V letu 2020 kar dva

Glasba V letu 2020 kar dva "nova" albuma Davida Bowieja

Ob nedavnih obletnicah rojstva in smrti Davida Bowieja je oboževalce kameleona rocka razveselila vest, da bosta še letos postumno izšla dva albuma z njegovo glasbo.

V Slovenski filharmoniji bo zazvenela baročna glasba

Glasba V Slovenski filharmoniji bo zazvenela baročna glasba

Nocoj se s koncertom italijanske glasbe v Slovenski filharmoniji (SF) začenja peti Filharmonični festival baročne glasbe, ki bo do 5. februarja dvorano napolnil s štirimi koncerti.

Hans Zimmer v zadnjem trenutku vskočil kot skladatelj nove bondijade

Glasba Hans Zimmer v zadnjem trenutku vskočil kot skladatelj nove bondijade

Ni časa za smrt, 25. film iz franšize o tajnem agentu Jamesu Bondu, je ponovno središče ustvarjalnih razhajanj, manj kot tri mesece pred premiero. K filmu je kot skladatelj pristopil sloviti Hans Zimmer in nadomestil Dana Romerja.

Slavno Chopinovo tekmovanje priljubljeno med azijskimi pianisti

Glasba Slavno Chopinovo tekmovanje priljubljeno med azijskimi pianisti

Na letošnje Chopinovo klavirsko tekmovanje na Poljskem se je prijavilo rekordnih več kot 500 mladih pianistov, od tega skoraj polovica iz Azije.

2020 je leto Huga Wolfa, skladatelja samospevov

Glasba 2020 je leto Huga Wolfa, skladatelja samospevov

Ministrstvo za kulturo je leto 2020 razglasilo za leto Huga Wolfa. V Slovenj Gradcu, rojstnem kraju poznoromantičnega skladatelja samospevov, in tudi drugod po Sloveniji ter tujini bo ob 160. obletnici skladateljevega rojstva potekala vrsta prireditev.

Prijavite se na e-novice