Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Glasba - Arhiv

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...

Slavnostna akademija ob 80-letnici glasbene akademije

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pripravljajo slavnostno akademijo ob 80-letnici Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in 100-letnici višjega glasbenega šolstva v Sloveniji. Odprla jo bo zaslužna profesorica, pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Kazenska ovadba zoper Klemna Hvalo, umetniškega vodjo v Filharmoniji

Potem ko je direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne predlagala razrešitev enega izmed svojih dveh pomočnikov, in sicer umetniškega vodje orkestra Slovenskega filharmonije Klemna Hvale, je bila včeraj zoper njega vložena še kazenska ovadba.

Šerbedžija: Hollywood me ni niti malo navdušil

Rade Šerbedžija je v več kot 50-letni karieri doživel vse. Osvojil je Jugoslavijo, se proslavil v Hollywoodu. Še vedno igra, snema, muzicira. O politiki se mu ne ljubi več prepirati, raje z dobro voljo in nastopi popravlja svet.

Zubin Mehta: "Ne morem niti opisati, česa vse sem se naučil s temi glasbeniki"

Maestro Zubin Mehta se je po petih desetletjih poslovil od vodenja Izraelskega filharmoničnega orkestra. V nedeljo je sestavu dirigiral zadnjič, čustveni nastop, ki so mu sledile dolge stoječe ovacije, pa označil kot "slovo od svoje družine".

Oktobra se Nova Gorica za nekaj dni prelevi v mesto džeza

Na Goriškem že od leta 2015 prirejajo festival Oktober jazz, ki letos prinaša šest koncertov mednarodnih skupin. Prvi koncert bo nocoj v novogoriškem Kulturnem domu, na oder bo stopil Boštjan Simon Quintet.

Partitura, ki je Ljubljani vtisnila Beethovnov pečat

Ob 100-letnici Univerze v Ljubljani je Akademija za glasbo, ki slavi 80 let, izdala prepis partiture Beethovnove Šeste simfonije s skladateljevimi lastnoročnimi popravki, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica.

Operacija Helikon, ki predstavlja novonastala glasbila tretjega tisočletja

Nocoj ob 20. uri bo radio Ars iz centra urbane kulture Kina Šiška neposredno prenašal Operacijo Helikon, EBU-jev koncert Policijskega orkestra pod vodstvom Nejca Bečana. Predstavili bodo helikone, prvo novonastalo celotno družino glasbil v 3. tisočletju.

Nagradna igra: Katja Šulc prisluhne Mili Kačič in Lorci

Katja Šulc z novim nastopom najnovejši projekt postavlja v dialog s svojim prvencem. Na koncertu, ki se bo v nedeljo zgodil v sklopu koncertnega cikla Drama Akustika, bo tako slišati uglasbeno poezijo Mile Kačič, ob tej pa poklon romski poetiki.

Evropska glasbena prizorišča v nasprotju z ameriškimi ostajajo zvesta Domingu

Čeprav kariera Placida Dominga v ZDA očitno naglo ugaša ob obtožbah o spolnem nadlegovanju, pa opernemu zvezdniku ostajajo zvesta številna evropska glasbena prizorišča. Vsaj za zdaj.

Glasbeni uvod v leto sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo

Začenja se leto sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo. Dialog bo sprožil glasbeni uvod ‒ sočasna koncerta v prestolnicah z glasbeniki obeh držav.

Brahmsovi Ljubezenski valčki, "ljubke koncertne točke" za sladokusce

SNG Opera in balet Ljubljana nocoj uprizarja Ljubezenske valčke, samospeve z baletom, ki obljubljajo potovanje v svet tenkočutne Brahmsove umetnosti.

Češka žaluje. Umrl je legendarni Karel Gott.

V starosti 80 let je bitko z levkemijo izgubil Karel Gott, češki glasbenik, ki je posebno priljubljenost dosegel med nemškimi poslušalci. Tam so ga opisovali kot Sinatro Vzhoda, širšemu poslušalstvu pa je poznan predvsem po uvodni pesmi Čebelice Maje.

Umrla je Jessye Norman, ena vodilnih sopranistk na svetu

Pri starosti 74 let se je v New Yorku v ponedeljek zjutraj poslovila operna sopranistka Jessye Norman, med drugim prejemnica štirih grammyjev za glasbene dosežke in enega za življenjsko delo ter ameriške nacionalne medalje za umetnost.

Komorni zbor Megaron na ameriški turneji zapel tudi v New Yorku

Slovenski komorni pevski zbor Megaron je v sklopu svoje zadnje ameriške turneje, ki je imela prvi nastop 19. septembra v Chicagu, v nedeljo nastopil v slovenski cerkvi sv. Cirila v New Yorku.

Samospevec Pigl bi praznoval sedemdeset let

Tomaž Pengov, "pevec magičnega eksistencializma", kot ga imenuje njegov dolgoletni prijatelj in pesnik Milan Dekleva, se je že s svojo prvo ploščo Odpotovanja iz leta 1973 zapisal v zgodovino slovenskega kantavtorstva.

Zaživela je nova spletna stran Music Slovenia

"Music Slovenia je konzorcij številnih slovenskih glasbenih organizacij, ki se ukvarjajo s predstavljanjem slovenske glasbe doma in v tujini," beremo na novi spletni strani musicslovenia.si.

Vrnitev Róisín Murphy v Ljubljano: niti poškodba ne prepreči plesa

Barski stolček ni rekvizit, ki bi ga človek pričakoval na koncertu Róisín Murphy. Ali pa vsaj ne bi pričakoval, da bo uporabljen na konvencionalen način, ne pa kot denimo pokrivalo čudovito avantgardne irske ikone plesne glasbe.

Alessandro Cortini: "Dvomim o možnosti vrnitve v čas, ko glasba znova ne bi bila več brezplačna"

"Menim, da je predvsem prepozno, če se danes namenimo spopadati s tem pojavom. Sicer se mi zagotovo ne zdi prav, vendar kot avtor razmišljam predvsem o tem, kako se lahko še zmeraj preživljam s svojim delom, ne da bi imel občutek, da sem okraden."

Nick Cave presenetil: nenadejani novi album bo izšel že naslednji teden

Avstralski rocker Nick Cave je marsikoga razveselil z napovedjo novega albuma – pravzaprav dvojnega albuma – Ghosteen, ki bo izšel že naslednji teden.

Domači in tuji glasbeniki v počastitev 160. obletnice rojstva Huga Wolfa

Prihodnje leto bo minilo 160 let od rojstva svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva Huga Wolfa, kar bodo v Slovenj Gradcu proslavili z vrsto dogodkov.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...