Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Tarča: S predsedniki strank o usklajevanju pokojnin

Glasba - Arhiv

O, lepa moja Vida: balade v interpretaciji Ljobe Jenče

V Klubu Cankarjevega doma (CD) nocoj pripravljajo koncert Ljobe Jenče z naslovom O, lepa moja Vida, poimenovan po njenem istoimenskem albumu, ki je podnaslovljen slovenske ljudske balade in ljubezenske pesmi.

Mozartov Rekviem naenkrat "neprimeren" za adventni čas

Glasba Wolfganga Amadeusa Mozarta v adventnem času v baziliki sv. Križa v Firencah ni primerna - tako je odločil pater Paolo Bocci, vodja cerkve v Firencah, kjer na obletnico Mozartove smrti, 5. decembra, tradicionalno izvajajo dela velikega skladatelja.

Placido Domingo: "Na galantne geste se dandanes gleda drugače"

Operni zvezdnik Placido Domingo še naprej zavrača obtožbe o spolnem nadlegovanju, ki so ga doletele, rekoč, da se je zmeraj vedel kot gospod, vendar da se "na galantne geste dandanes gleda drugače".

Umrl je eden najvidnejših dirigentov na svetu Mariss Jansons

Mariss Jansons, ki je bil eden najvidnejših dirigentov na svetu, je umrl v soboto na svojem domu v Sankt Peterburgu.

"Pod vodstvom Marjetice Mahne je osnovno poslanstvo SF neuresničljivo"

Svet in strokovni svet Slovenske filharmonije sta v skupni izjavi obrazložila, zakaj sta na seji 20. novembra direktorici Marjetici Mahne izrekla nezaupnico in jo pozvala k takojšnjemu odstopu.

Nezaupnica direktorici filharmonije in znova poziv k odstopu

Direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne sta svet in strokovni svet tega zavoda izrekla nezaupnico v povezavi z njenim vodenjem zavoda in jo posledično pozvala k takojšnjemu odstopu.

Razstava o Nicku Cavu sprašuje: Kaj nas naredi takšne, kakršni smo?

Le kratek čas po tem, ko je Nick Cave izdal nov, kar dvojni album Ghosteen, so v Danski kraljevi knjižnici v Københavnu napovedali, da pripravljajo razstavo o njegovem življenju in karieri, z naslovom Stranger Than Kindness – The Nick Cave Exhibition.

Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

"Vsaka od pokrajin gotovo prinaša svoje specifike v našo glasbo, a je vse skupaj morda le preveč zapleteno, da bi bilo po takšnem eksperimentu smiselno delati zaključke," pravi zasedba Širom, "nagnana" skupaj iz prekmursko-tolminsko-kraških vetrov.

Ameriška dirigentka slovenskega rodu pod streho Metropolitanske opere

V newyorški Metropolitanski operi je trenutno na programu sveže operno delo Philippa Glassa, naslovljeno Akhnaten (slov. Ehnaton), ansamblu te znamenite hiše pa prvikrat dirigira Karen Kamenšek, Američanka slovenskega rodu.

Uglasbitev pesmi Alme Karlin ob 100. obletnici njene poti okoli sveta

Letošnjega 24. novembra mineva natanko sto let, odkar se je pesnica in potopiska Alma Karlin podala na pot okrog sveta. Vsestranska ustvarjalka Nika Solce je njeno nepoznano poezijo uglasbila na albumu Ko duše pokličem, ki ga bo predstavila drevi.

Koncert Tria Gaon in zadnji zunaj Slowindovih ciklov

Društvo Slowind se počasi poslavlja od organizacije festivalskih ciklov. Svojo obvezo bo društvo, ki je 20 let organiziralo istoimenski festival sodobne glasbe, izpolnilo še z dvema koncertoma v tem letu.

Dan, ko Cohenovi poslušalci dočakajo njegov postumni album

Ko se je oktobra leta 2016 Leonard Cohen nazadnje pojavil v javnosti, je odrecitiral nekaj verzov iz materiala, ki je bil še v nastajanju. Na vprašanje, ali bo verze mogoče slišati na njegovem naslednjem albumu, je odgovoril: "Če bo takšna božja volja."

V knjigo vpete pesmi Alme M. Karlin so Dediči luči

Ob 130-letnici rojstva Alme M. Karlin in 100-letnici njenega odhoda na pot okrog sveta so v Hiši sanjajočih knjig nedavno predstavili tri projekte, prežete z literaturo svetovne popotnice.

Glasbena matica se poklanja "svojim prednikom, ki so znali uresničiti sanje"

Ob stoletnici ustanovitve se na Glasbeni matici Ljubljana poklanjajo prvemu ravnatelju glasbene šole Glasbene matice Franu Gerbiču in prvemu direktorju Konservatorija za glasbo Mateju Hubadu.

Največji evropski zborovski festival pod Pahorjevim častnim pokroviteljstvom

Predsednik republike Borut Pahor je na generalni skupščini Evropske zborovske zveze - Europa Cantat izročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021.

Festival, ki prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem

"Festival Grounded poskuša biti unikaten, ker povezuje humanistiko in družboslovje ter progresivno elektronsko glasbo, ob tem pa išče pomembne družbene in tehnološke trende," razlaga ena od oblikovalk programa Barbara Rajgelj.

The Tiger Lillies: ''Nimamo potrebe po manipuliranju ali uporabi modnih trendov."

Postpunkovski pionirji The Tiger Lillies letos praznujejo 30 let svojega delovanja. V tem času so se iz jarka izstrelili med zvezde, in to na star preizkušen način, s koncertiranjem.

Domingo zaradi "kompleksnosti" projekta odstopil od OI

Španski operni pevec Placido Domingo ne bo sodeloval pri kulturnem delu pri organizaciji olimpijskih iger 2020 v Tokiu. Kot razlog je navedel "kompleksnost" projekta.

Džez v Beogradu: Za vsakogar nekaj – a brez nihajev v banalni džez

Beograjski festival džeza se je začel leta 1971 zelo velikopotezno – kot nekakšna evropska izpostava ameriškega Newport festivala.

Ustavno sodišče: kvote slovenske glasbe za zasebne radijske postaje ne veljajo

Ustavno sodišče je v primeru presojanja ustavnosti zakona o medijih, ki predpisuje obvezne deleže predvajanja slovenske glasbe, razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj.