Jani Kovačič na enem od koncertov v času pred epidemijo. Foto: BoBo
Jani Kovačič na enem od koncertov v času pred epidemijo. Foto: BoBo

Ženske štorije predstavljajo nekaj ženskih usod, ki jih je Kovačič desetletja zbiral in zapisoval. Kovačič bo z zasedbo na celovečernem koncertu predstavil istoimenski album t. i. Kvarteta za ženske štorije.

Novi album z naslovom Ženske štorije. Foto: Promocijsko gradivo
Novi album z naslovom Ženske štorije. Foto: Promocijsko gradivo

Vsaka skladba opisuje razmere, v katerih se pogosto znajdejo ženske, so zapisali v Cankarjevem domu.

"Je ženskam danes bolje, kot jim je bilo? So ženske v politiki garancija njihove enakopravnosti? Morda pa se kak odgovor skriva v Ženskih štorijah? Ali pa noben?" so vprašanja, ki so jih poudarili v napovedi koncerta.

Kovačič: "Ženske vedo, kaj hočejo"
Kot je dejal kantavtor, je 21. stoletje doba žensk, saj dosti bolje kot moški vedo, kaj hočejo. Težava so po njegovih besedah moški, ki se še niso znašli in se vračajo k zastarelim vzorcem, kot je mačizem.

Med pesmimi oziroma štorijami bo med drugim zazvenela najstarejša zgodba Song (1988), ki poje o lahkem dekletu, izjemno demokratični ženski, ki je žalostno končala na smetišču.

Balada o Uršuli pripoveduje o Urši Mandlovki, 17-letni detomorilki, ki so jo 22. oktobra 1766 na Friškovcu v Ljubljani pogubili. Dogodek je izjemno odmeval, saj o njem obstaja več kot 80 ljudskih različic.

O tem, kaj je begunčeva žena izgubila, govori pesem Bertolta Brechta Kaj je dobila vojakova žena. Skladba Marija osem žalosti pa poje o resničnih "tugah in jadih" žensk.

"A vsega ne smemo povedati – naj ostane kaj tudi za prisluh. Končamo veselo, s Kozjo in refrenom: Ženska dela, kar jo veseli," je napovedal.