Lenart De Bock. Foto: Jazz festival Ljubljana
Lenart De Bock. Foto: Jazz festival Ljubljana

V nasprotju z lanskim festivalom, ki je bil kombinacija spletnih koncertov in koncertov v živo, bo letos vse dogajanje potekalo v živo.

Natančen program festivala
si lahko pogledate tukaj.

Na drevišnjem koncertu na Odru pri starem drevesu bo saksofonist Lenart De Bock s svojo skupino predstavil projekt steps. Ob njem bodo nastopili Klemen Kocijančič (klavir), Domen Kužnar (viola), Luka Hren (bobni), Samo Cizelj (električni bas) in Neža Okorn (vokal). Nastop Lenarta De Bocka bo potekal v okviru programa Mladi Raziskovalci.

Na Glavnem odru bo nastopila Lakiko. Umetnica s pravim imenom Lana Kostić bo predstavila projekt, ki je nastal leta 2016 v drobovju elektroencefalografske naprave (EEG) v švicarskem mestu Biel. Z električno dejavnostjo lastnih možganov v obliki EEG-signala in obenem z uporabo priročnika za spored odigranih skladb je nastalo gradivo, ki se dozdevno poraja onkraj človeške zavesti, iz globoko potlačenih možganskih predelov, so zapisali organizatorji.

Sledili ji bodo Teo Collori & Momento Cigano. Band, ki ga je ustanovil kitarist Collori, ima za sabo že tri albume: Hot Club Piran, Kamerato muzikante in Molto Aligatore. Na lanskem festivalu je zasedba nastopila za zelo omejeno število obiskovalcev v Linhartovi dvorani, tokrat bo lahko zadihala s polnimi pljuči na polnem odprtem prizorišču, so zapisali v Cankarjevem domu.

Program festivala sta zasnovala vodja programa džeza in glasb sveta v CD Bogdan Benigar in Edin Zubčević iz Jazz festa Sarajevo. Med koncerti v dvoranah CD je Benigar poudaril koncerta tria Avishai Cohen in tria Simulacrum ter zaključni koncert festivala, na katerem bo 31. julija nastopil tolkalist Zlatko Kaučič z za to priložnost prenovljeno zasedbo Arkos.


Radijski intervju z Bogdanom Benigarjem: