Ob odprtju razstave bo nastopil Zoran Predin. Foto: BoBo
Ob odprtju razstave bo nastopil Zoran Predin. Foto: BoBo

Na razstavi bodo razstavljeni glasbila, koncertna oblačila, plošče, kasete in drugi manjši osebni predmeti glasbenikov iz obdobja med letoma 1960 in 1991. Ob razstavi je izšel tudi obsežen razstavni katalog z besedili različnih avtorjev s področja raziskovanja popularne glasbe.

Gradivo je razdeljeno na štiri odre, in sicer mali oder, veliki oder, politični oder in zaodrje. Prvi trije so namenjeni slovenski in srbski rockovski glasbi, zadnji pa predstavlja celjsko rockovsko prizorišče. Na ogled bosta dva kratka filma, prvi o rockerskih časih Nece Falk in drugi, v katerem Zoran Predin, Vlado Kreslin, Peter Lovšin, Gregor Tomc, Tulio Furlanič, Anja Rupel in Aleš Klinar govorijo o vplivu in (a)političnosti slovenske rockovske glasbe.

Vzhodno od raja so hreščale Jugotonove plošče

V muzeju so zapisali, da rock ni samo glasbena zvrst, pač pa tudi kulturno-popularni fenomen, ki je v 70 letih svojega obstoja spremenil način skladanja, izvajanja in poslušanja glasbe. S svojim množičnim vplivom je premikal meje, osvobajal mlade kulturnih in socialnih spon in poskrbel, da se je zanj začela zanimati tudi politika. Vsekakor dovolj razlogov za razstavo o razvoju in vplivu tovrstne glasbe na slovensko družbo, so zapisali v muzeju.

Ker pa so korenine rocka v Sloveniji vezane na nekdanjo skupno državo, je muzej k sodelovanju povabil tudi Rock muzej iz Srbije, ki hrani pomemben opus dokumentarnega gradiva in predmetov srbskih glasbenikov. Rockovski glasbeniki nekdanje Jugoslavije so neposredno vplivali drug na drugega, zato je rock v Sloveniji skoraj nemogoče raziskovati omejeno zgolj na en prostor.

Neobrzdana in neukročena subverzivnost slovenskega pop-rocka v 80. letih

Eden najvplivnejših izrazov človeške ustvarjalnosti
Nekdanja država je bila namreč tudi medkulturno in medjezikovno stičišče, ki je hote ali nehote vplivalo na glasbeno ustvarjalnost. Rockovska glasba je imela in še vedno ima vpliv tudi na druge podkulture, ki so soodvisno z razvojem rocka oblikovale svojo držo in ugled v družbi. Rock kot glasbena podzvrst je zato pomemben del človeške dediščine od srede 20. stoletja dalje in še danes eden najvplivnejših izrazov človeške ustvarjalnosti, druženja, zabave in upora.

"Razstava z naslovom Za domovino z rockom naprej vleče paralele med slovensko in srbsko rock sceno ter predstavlja glavne akterje obeh. Ob tem pa pokaže tudi na pomembne trenutke, ko je rock glasba z držo podirala politične, nacionalne in kulturne meje," so še dodali v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Razstava bo na ogled do sredine novembra.