Giorgio Moroder lani na londonskem koncertu iz njegove jubilejne turneje.
Giorgio Moroder lani na londonskem koncertu iz njegove jubilejne turneje. "V starih časih se je zdelo nepredstavljivo, da bi producenti kdaj stopili iz svojih studiev. Ta sfera je bila pridržana samo za pevce. Ampak danes so DJ-ji in glasbeni producenti postali zvezde popularne plesne glasbe, tako da se mi zdi trenutek primeren." Foto: AP
Lani je v nekem intervjuju prostodušno priznal, da
Lani je v nekem intervjuju prostodušno priznal, da "niti ne mara plesati". Foto: AP

Kako sta Moroder in Donna Summer spremenila plesno glasbo
Italijanski producent je kariero začel v 60. letih 20. stoletja in je bil eden prvih, ki so za ustvarjanje plesnih beatov in melodij uporabili sintetizatorje. Zaslovel je v obdobju disca, ko je sodeloval z Donno Summer, med drugim pri uspešnicah Love to Love You Baby, On the Radio, Hot Stuff in I Feel Love.

Producent, ki je kariero začel v Nemčiji, nato pa se je preselil v ZDA, je pozneje izčistil svoj elektronski zvok in začel ustvarjati za svoje albume. Nekatere je izdal pod imenom Munich Machine.

Trikratni oskarjevec
Sodeloval je tudi z glasbeniki, kot so David Bowie, Blondie, Kylie Minogue in dvojec Daft Punk. Za svoje delo je prejel tri oskarje, za glasbo v filmu Polnočni ekspres, za skladbo iz filma Flashdance What a Feeling v izvedbi Irene Cara in za znamenito skladbo iz filma Top Gun Take my Breath Away v izvedbi zasedbe Berlin. Bil je avtor glasbene podlage za filma Brazgotinec, Ameriški žigolo in druge.

Giorgio Moroder z oskarjem za glasbo v filmu Polnočni ekspres; na podelitvi leta 1979 mu je kipec izročila Raquel Welch. Foto: AP
Giorgio Moroder z oskarjem za glasbo v filmu Polnočni ekspres; na podelitvi leta 1979 mu je kipec izročila Raquel Welch. Foto: AP

Pohvali se lahko tudi z več kot 100 zlatimi in platinastimi ploščami in štirimi grammyji, leta 2004 pa so ga vključili v dvorano slavnih plesne glasbe. V karieri, ki šteje več kot ducat albumov, je osvojil tudi štiri zlate globuse. Zase vseeno pravi, da je le povprečen glasbenik: "Malo sem se naučil o glasbi, malo znam igrati, ravno dovolj, da lahko skladam. Z računalnikom lahko vsak detajl popravljaš, dokler ti ne uspe narediti tako, kot si si predstavljal. Nikoli ne bi mogel v živo izvajati tega, kar glasbeniki počnejo na odru ali v studiu."

Z Davidom Bowiejem je leta 1982 sodeloval pri komadu Cat People (Putting Out Fire), s Philom Oakleyjem pa dve leti pozneje pri njegovem največjem hitu Together in Electric Dreams.

Sorodna novica Giorgio Moroder: Déjà Vu

Moroder je svoj zadnji album na vrhuncu kariere izdal konec 80. let. Na elektronsko sceno se je vrnil leta 2013, ko je sodeloval pri projektu elektronskega dvojca Daft Punk z naslovom Random Access Memories. Po nekaj sodelovanjih je nato leta 2015 izdal studijski album Déjà Vu, k nastanku katerega je povabil tudi Kylie Minogue, Britney Spears in Sio. MMC-jev recenzent Miroslav Akrapović je bil takrat nad albumom razočaran. "Tisto, kar je Moroder nekoč produciral kot distopijo lahke elektronske konjenice, se v novi preobleki razkazuje kot enako med enakimi. Enolično, brezizrazno in razvodenelo, kljub neštetim daftovskim zankam popolnoma predvidljivo," je zapisal v svoji recenzij.

Prva turneja pri 79 letih
Čeprav po albumu Déjà Vu ni več ničesar izdal, je Moroder ostal aktiven. Svojo 80-letnico pa je začel slaviti že lani, ko se je aprila podal na turnejo po Evropi, na kateri je poustvaril vrhunce svoje dolgoletne kariere, v kateri je spremenil svet popa. To je bila pravzaprav njegova prva turneja v karieri: "V starih časih se je zdelo nepredstavljivo, da bi producenti kdaj stopili iz svojih studiev. Ta sfera je bila pridržana samo za pevce. Ampak danes so DJ-ji in glasbeni producenti postali zvezde popularne plesne glasbe, tako da se mi zdi trenutek primeren." Med drugim se je ustavil v Londonu, Dublinu, Bruslju, Berlinu, Budimpešti, Milanu, Rimu, Amsterdamu in Parizu.