Bryan Adams je prvi rocker velikega formata, ki si je upal v Pakistan. Foto: Reuters
Bryan Adams je prvi rocker velikega formata, ki si je upal v Pakistan. Foto: Reuters
Bryan Adams med koncertom v Pakistanu
Roke v zrak, Karači! Foto: Reuters

Pred koncertom, ki je bil včeraj zvečer v pristaniškem mestu Karači, so organizatorji poročali, da je bilo prodanih 20 tisoč vstopnic, čeprav je bilo zanje treba odšteti od 58 pa do 83 ameriških dolarjev (kar je za pakistanske razmere precejšen kupček denarja). Po poročanju tiskovne agencije Reuters je bilo na koncertu okrog 10 tisoč ljudi.

Glasba kot znanilka sprememb
Kanadski pevec je v Pakistan prispel le nekaj dni zatem, ko je ameriško notranje ministrstvo zaradi nevarnosti terorizma odsvetovalo vsako potovanje na to območje. V zadnjih letih je v Karačiju že večkrat izbruhnilo nasilje (leta 2001 je bilo mesto prizorišče maščevalnih napadov proti politiki predsednika Mušarafa, ki je podpiral vojno v Afganistanu, leto pozneje pa je bil tam ubit ameriški novinar Wall Street Journala, Daniel Pearl). Za nameček je severni Pakistan oktobra lani prizadel še rušilni potres 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici, v katerem je umrlo 73 tisoč ljudi, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Adams, ki je množico navdušil predvsem z uspešnicami starejšega datuma, kakršni sta Summer Of 69 in Cuts Like A Knife, je bil “navdušen, da je v Pakistanu našel toliko ljubiteljev svoje glasbe”. Del izkupička od prodanih vstopnic bo rocker namenil obnovi in gradnji novih šol na porušenem območju.

V njem vidijo ambasadorja
Danes se je pevec v Islamabadu srečal tudi s predsednikom. Preden je Adams odrinil v Pakistan, je izjavil, da nima nobenih zadržkov pred nastopom v državi, kjer se nekateri zelo ostro upirajo vsakršnim zahodnjaškim vplivom, še najbolj pa tistim v obliki popularne glasbe, filmov in načina oblačenja.