V začetku marca je Ana Netrebko odpovedala vse koncerte za več mesecev vnaprej, zdaj pa se njen urnik polni nazaj. Foto: EPA
V začetku marca je Ana Netrebko odpovedala vse koncerte za več mesecev vnaprej, zdaj pa se njen urnik polni nazaj. Foto: EPA
Sorodna novica Metropolitanska opera je Ano Netrebko zamenjala z Ukrajinko Ljudmilo Monastirsko

Dobrodošla v Franciji, Italiji, Švici
Na spletni strani Ane Netrebko so njeni prihodnji nastopi napovedani v francoski prestolnici Pariz za 25. maj, v Milanu za 27. maj in Luzernu za 5. junij.

Ana Netrebko je po ruskem napadu na Ukrajino odpovedala svoje koncerte zaradi kritik, da je blizu Kremlju.

"Ljubim domovino, a obsojam vojno"
Pozneje je ena najbolj znanih opernih pevk na svetu sporočila, da želi popraviti stanje, in javno zapisala, da ne podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Izrecno obsojam vojno proti Ukrajini in moje misli so z žrtvami te vojne in njihovimi družinami," je zapisala.

50-letna Ana Netrebko je še poudarila, da ni bila članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim voditeljem Rusije. Hkrati je obžalovala, da je bilo mogoče njena dejanja in izjave v preteklosti deloma napačno razumeti.
Dodala je še, da ni "nikoli prejela finančne podpore od ruske vlade" ter da živi v Avstriji, "ki je tudi njen davčni dom". "Ljubim svojo domovino Rusijo," je še dejala Ana Netrebko in dodala, da "s svojo umetnostjo želi le spodbujati mir in enotnost".

Sorodna novica "Ruski umetniki, če se opredelijo proti Putinu, tvegajo več, kot je bil pripravljen tvegati Nato"

V Rusiji jo medtem umikajo z odrov
Na njene zadnje izjave so se med drugim odzvali v operi v Novosibirsku in sporočili, da odpovedujejo njen koncert, ki je bil načrtovan za 2. junij. "Življenje v Evropi in nastopanje v evropskih koncertnih dvoranah je zanjo očitno pomembnejše od usode domovine," je opera zapisala v izjavi. Ob tem so dodali, da je Rusija "polna talentov in včerajšnje idole bodo zamenjali tisti, ki imajo jasno državljansko stališče."

Odzval se je tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin in Ani Netrebko namenil ostro kritiko. "Glas je, vesti pa ni," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil Volodin.

Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Na sanktpeterburškem konservatoriju jo je v začetku kariere "odkril" Valerij Gergijev in ji odprl vrata Mariinskega gledališča. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo.

Zadnje izjave Ane Netrebko pa niso zadovoljile newyorške Metropolitanske opere, kjer še vedno velja prepoved njenega nastopanja.