Ana Netrebko se je izobraževala na sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je
Ana Netrebko se je izobraževala na sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je "odkril" Valerij Gergijev in ji odprl vrata Mariinskega gledališča. Foto: AP

Novico je javnosti sporočil generalni direktor Meta Peter Gelb, ki je povedal tudi, da Ana Netrebko aprila in maja ne bo nastopila v Puccinijevi operi Turandot, niti v Verdijevi operi Don Carlos v prihodnji sezoni. "Gre za veliko umetniško izgubo za Met in za opero. Ana je ena največjih pevk v zgodovini Meta, ampak ko Putin pobija nedolžne žrtve v Ukrajini, ne moremo naprej," je sporočil Gelb.

Sorodna novica Dresdenska opera ne želi prekinjati sodelovanja z ruskimi umetniki
Sorodna novica Ruska umetnika in kustos odpovedali udeležbo na Beneškem bienalu

Direktor je že v nedeljo najavil, da Met ne bo angažiral umetnikov, ki podpirajo Putina. V zadnjih dneh je večkrat poskušal prepričati Ano Netrebko, da odreče podporo ruskemu predsedniku, vendar je ni uspel prepričati, poroča britanski The Guardian. Pevko je sicer leta 2008 Putin ovenčal s priznanjem ljudske umetnice Rusije. Leta 2014 je bila fotografirana z zastavo ozemelj pod ruskim nadzorom v Ukrajini, potem ko je donirala milijon rubljev operni hiši v Donecku, ukrajinskem mestu, ki ga nadzorujejo proruski separatisti.

V torek je Ana Netrebko odpovedala vse koncerte v prihodnjih mesecih. "Po temeljitem premisleku sem sprejela izjemno težko odločitev, da se do preklica umaknem iz koncertnega življenja," je sporočila prek nemškega organizatorja koncertov River Concerts. Njen naslednji nastop naj bi bil 3. aprila v barcelonskem Gran Teatre del Liceu, sledili bi trije koncerti z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, in 13. aprila koncert z berlinsko filharmonijo.

Operna diva je predtem v zapisu na Facebooku poudarila, da ni prav, da umetnike ali druge javne osebnosti silijo, da javno izražajo svoja politična mnenja in obsojajo svojo domovino. "To bi morala biti svobodna odločitev. Tako kot številni moji kolegi tudi jaz nisem politična oseba. Nisem politični strokovnjak. Sem umetnica in moj cilj je združiti ljudi prek političnih meja," je zapisala.

Sorodna novica Javni ultimat za Valerija Gergijeva: obsoditi mora Putina ali pa izgubi službo

Ana Netrebko: "Sem proti tej vojni."
Ana Netrebko, ki ima sicer rusko in avstrijsko državljanstvo, pa se je do napada na Ukrajino opredelila takole: "Sem proti tej vojni. Sem Rusinja in ljubim svojo državo, vendar imam veliko prijateljev v Ukrajini. Zaradi bolečine in trpljenja, ki ju doživljam, se mi trga srce. Želim si, da se ta vojna konča in da ljudje živijo v miru. Za to upam in molim."

V Turandotu jo bo nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska. Zamenjavo za vlogo Elisabeth de Valois v sezoni 2022–2023 bodo naznanili pozneje.

Monastirska je že pela v Turandotu v Narodni operi Ukrajine in v Bolšoju. V Metu je prvič nastopila leta 2012, ko je pela v Verdijevi Aidi, kar je ponovila še leta 2014. Poleg tega je v Metu nastopila še v operah Tosca, Cavalleria Rusticana in Nabucco. Sicer pa je nastopala še v milanski Scali, britanski Kraljevi operi, Bavarski državni operi, Dunajski operi, Berlinski operi, v Barceloni in drugje.

Iz Meta so sporočili tudi, da bodo izdelali lastne scenografije in kostume za Wagnerjevega Lohengrina, namesto da bi jih delili z moskovsko opero Bolšoj, kot je bilo prvotno načrtovano.