Arctic Monkeys so prejeli nagrado brit za najboljšega novinca. Foto: Reuters
Arctic Monkeys so prejeli nagrado brit za najboljšega novinca. Foto: Reuters
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys se odpravljajo na turnejo po Kanadi.

Basist se namreč na turnejo ne bo podal zaradi prevelike izčrpanosti zaradi preveč intenzivnega nastopanja zasedbe. Kot so fantje zapisali na svoji uradni spletni strani, bo tako Nicholson ostal doma in počival. Skupina bo ta konec tedna 17-dnevno severnoameriško turnejo začela v Kanadi, junija pa se bo vrnila v Evropo, kjer se bo med drugim predstavila na nekaj festivalih. Nicholsona bo v tem času nadomeščal Nick O'Malley, nekdanji basist skupine The Dodgems.

Prvi album skupine, Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, ki so ga fantje izdali januarja, je postal eden najhitreje prodajanih prvencev v zgodovini britanskih glasbenih lestvic. V prvem tednu po tem, ko je prišel na prodajne police, je bil prodan v več kot 360.000 izvodih.

Obeta se še 44 koncertov
Skupina se je kmalu po izdaji podala na obsežno turnejo za promocijo albuma, očitno pa se koncertiranja še zdaleč ni naveličala, saj načrtuje za poletje še kakšnih 44 nastopov. Svojo bazo oboževalcev si je zasedba izbrala na spletu, prek katerega je ponujala demoploščo, ki jo je brezplačno ponujala tudi na nastopih leta 2003. Sčasoma so fantje podpisali pogodbo z Domino Records, pod okriljem katere je izšel tudi njihov prvenec. Do prvega priznanja pa so morali čakati le do februarja, ko so prejeli britansko glasbeno nagrado brit za najboljšega britanskega novinca.