Foto: Ars Electronica
Foto: Ars Electronica

Poleg kampusa Univerze Johannesa Keplerja bo program potekal na številnih lokacijah v središču mesta. Ponujajo pet dni obsežnega programa, pri katerem sodeluje več kot 300 partnerjev. Letos bodo kot prototip trajnostnega festivala iskali rešitve svetovnih kriz, so sporočili.

Prireditelji napovedujejo, da bo letošnji festival v Linzu večji, kot je bil zadnji dve leti. Marsikaj v obsežnem festivalskem programu bo letos dobilo tudi novo obliko.

S pogledom iz prihodnosti nazaj v sedanjost
"Kje drugje je mogoče na enem festivalu najti umetnost iz Vatikanskega muzeja, Festivalsko univerzo z 200 študenti iz 70 držav, avantgardo digitalne umetnosti s Holly Herndon in pionirko Laurie Anderson ter delavnice z BMW-jem in Nikkei?"
je na predstavitvi najpomembnejših dogodkov festivala po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal vodja Ars Electronice Gerfried Stocker. Župan Linza Klaus Luger pa je izrazil navdušenje nad "pogledom iz prihodnosti nazaj v sedanjost, saj to pomeni, da so krize rešljive".

Otvoritveni dogodek z naslovom Ocean Overture je po Stockerjevih besedah posvečen globinam oceana, "planetu B, ki ga onesnažujemo". V literarno-glasbenem performansu z besedili Stefana Zweiga bosta besedila brala Karl Markovics in Julia Franz Richter. Glasbo Clauda Debussyja in Philipa Glassa bo izvajala Maki Namekawa.

Z ene prejšnjih izvedb festivala Ars Electronica. Foto: Reuters
Z ene prejšnjih izvedb festivala Ars Electronica. Foto: Reuters

Tematska razstava STUDIO(dis)TOPIA – At the peak of humankind bo predstavila uspehe človeške rase, a tudi to, "da nismo sposobni dojeti dolgoročnih učinkov naših dejanj", je po pisanju agencije APA povedala organizatorka festivala Christl Baur.

Ogledati si bo mogoče še razstavo Gardens, CyberArts z zmagovalnimi projekti nagrade Ars Electronica in razstavo Starts s projekti nagrade StartsPrize.

Latinskoameriška medijska umetnost je predstavljena v muzeju Lentos, v centru Ars Electronica pa je mesto našel festival animiranega filma. V Deep Space 8K bo med drugim mogoče videti Mono Lizo in slike iz Sikstinske kapele, raziskovalni laboratorij AEC Futurelab pa bo organiziral razprave in delavnice pod naslovom Creative resilience for a planet B.

Festival Ars Electronica v Linzu