Zaigrali bodo cikel simfoničnih pesnitev Moja domovina češkega skladatelja Bedřicha Smetane. Cikel je prvič zazvenel na otvoritvenem koncertu festivala Praška pomlad pred 70 leti, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Foto: Ljubljana festival
Foto: Ljubljana festival

Barenboim je bil leta 1999 eden od pobudnikov ustanovitve Orkestra Zahodno-vzhodni divan. Poslanstvo orkestra temelji na ideji o moči glasbe, s katero lahko gradimo mostove. Dobrih 20 let namreč v skupnem muziciranju uspešno vzpostavljajo dialog med različnimi kulturami Srednjega vzhoda. Njegovi člani so izraelski, palestinski, turški in iranski mladi glasbeniki.

Po tem, ko je moral Barenboim zaradi bolezni spomladansko turnejo z Orkestrom Zahodno-vzhodni divan odpovedati, je zdaj še toliko bolj vesel, da lahko znova gostuje z orkestrom, katerega soustanovitelj je.

"Tudi Orkester Zahodno-vzhodni divan še vedno nima domovine"
"To, da se končno spet lahko postavim pred mlade glasbenike, ki živijo tako polni energije in strasti do glasbe, me navdaja z velikim pričakovanjem. Tudi Smetanovo delo Ma Vlast (Moja domovina), ki ga bomo igrali, je zame zelo simbolično in pomembno delo, saj tudi Orkester Zahodno-vzhodni divan še vedno nima domovine,"
so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

V ponedeljek se bo Orkestru Zahodno-vzhodni divan kot solist pridružil kitajski pianist Lang Lang. Na programu že razprodanega koncerta so z andaluzijsko folkloro prežete Noči v španskih vrtovih španskega skladatelja Manuela de Falle. Program s pridihom glasbe Pirenejskega polotoka bosta dopolnili skladbi francoskega skladatelja Mauricea Ravela, ki se je rodil v mestu tik ob francoski meji s Španijo. Njegovi vtisi okolja iz otroštva bodo zazveneli v znamenitem Boleru in Španski rapsodiji, orkester pa bo odigral še skladbo Iberia Ravelovega starejšega sodobnika, francoskega skladatelja Clauda Debussyja.

Na Festivalu Ljubljana pianist Lang Lang

Lang Lang, vodilna osebnost na področju današnje klasične glasbe, je kot pianist, pedagog in človekoljub postal eden najvplivnejših in najbolj predanih predstavnikov umetnosti v 21. stoletju. Je mojster predajanja sporočila skozi glasbo, ki z enakim veseljem zaigra milijardam gledalcev na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger 2008 v Pekingu ali le nekaj sto otrokom v javnih šolah, so zapisali pri festivalu.

Tudi v Argentini rojeni Barenboim si je pot do zvezdniške kariere, ki ga je popeljala na svetovne odre, najprej utrl kot pianist pri desetih letih, nato pa se je posvetil še dirigiranju. Dodatni sloves si je ustvaril še kot soustanovitelj Orkestra Zahodno-vzhodni divan.

Od leta 1992 je generalni glasbeni direktor Berlinske državne opere in njenega orkestra. Pogodbo ima do leta 2027.