Prihaja virtualna Metallica. Menda bomo lahko kmalu dočakali tudi novo delo 'prave' Metallice? Foto: EPA
Prihaja virtualna Metallica. Menda bomo lahko kmalu dočakali tudi novo delo 'prave' Metallice? Foto: EPA
James Hetfield
James Hetfield si po zdravljenju na kliniki ni vzel časa za dopust. Foto: EPA

Pravzaprav so ga že našli. Metallica se bo namreč pojavila v naslednji sezoni danes že skoraj legendarne animirane serije Simpsonovi. 18. sezono družine, katere člani so Homer, Marge, Maggie, Bart in Lisa, so posneli že septembra lani, prvo epizodo nove sezone pa si bodo Američani lahko ogledali 10. septembra.

Simpsonovi so za rock
Metallica ni prva skupina, ki se bo pojavila v Simpsonovih. 'Brezplačno promocijo' so že izkoristili U2, Elvis Costello, Rolling Stones in Aerosmith. Metallica pa tudi ni edina skupina, katere glasbo bodo morali letos 'prenašati' gledalci Simpsonovih. Že nekaj časa je znano, da bosta animirana dvojnika dobila tudi glasbena partnerja, ki ju poleg surovega rockovskega zvoka zaznamujejo tudi oblačila v rdeče-belo-črnih odtenkih. Duo White Stripes, seveda.

Metallicin križevpot
Nastop Metallice v Simpsonovih bo verjetno sprožil tudi ugibanja, kdaj vendar nam mislijo staroste metala 'podariti' nov album. V studio so se podali tri leta po izidu svojega zadnjega izdelka. Morda je skupina z odhodom v studio oklevala tudi zaradi težav, ki so spremljale nastajanje Metallicinega zadnjega albuma St. Anger. Že preludij snemanja ni bil preveč obetaven. Pevec in kitarist James Hetfield je v studio prišel skoraj takoj po odhodu iz rehabilitacijske klinike, kjer se je skušal odvaditi nekaj nič kaj zdravih razvad.

Kako 'zavohati' dobrega basista?
Glavni problem albuma pa ni bilo morebitno Hetfieldovo okrevanje po naporni preizkušnji, pač pa iskanje glasbenika, ki bi lahko nadomestil basista Jasona Newsteda, ki je leta 2001 zapustil skupino. Po vrsti avdicij so se preostali člani Metallice odločili, da začasno delovno mesto ponudijo Robertu Trujillu, ki je predtem že spremljal Ozzyja Osbourna in igral v skupini Suicidal Tendencies. Trujillo je Metallico spremljal tudi na turneji, na kateri so predstavljali album St. Anger. Ali skupina nanj računa tudi pri svojih prihodnjih podvigih, pa za zdaj ni znano. Vse zgoraj popisane zagate, ki so pospremile snemanje albuma St. Anger, je zaznamovala tudi kamera, ki je zbirala posnetke za dokumentarec Some Kind of Monster, ki je izšel leta 2004.