Pozavnist in skladatelj Marshall Gilkes združuje tako rekoč neskončno število različnih vplivov v en sam prepoznaven zvok. Foto: Cankarjev dom
Pozavnist in skladatelj Marshall Gilkes združuje tako rekoč neskončno število različnih vplivov v en sam prepoznaven zvok. Foto: Cankarjev dom

Džez ob vzporednem študiju klasične glasbe
Leta 1978 v ameriški zvezni državi Maryland rojeni Marshall Gilkes velja za enega izmed svetovno najbolj prepoznavnih džezovskih pozavnistov današnjega časa. Študij džeza je zaključil na prestižni glasbeni šoli Juilliard v New Yorku, vzporedno pa se je izpopolnjeval tudi v klasični glasbi pri Joeju Alessieju.

Marshall Gilkes in Big Band RTV Slovenija
Linhartova dvorana Cankarjevega doma
4. junija ob 20. uri

Gilkes se je leta 1998 ustalil v New Yorku, od takrat je igral in snemal z osupljivim številom samostojnih izvajalcev in ansamblov. Med letoma 2010 in 2013 je živel v Nemčiji, kjer je bil član WDR Big Banda, s katerim je posnel albuma Köln in Always Forward, oba pa sta bila deležna nominacij za nagrado grammy.

Glasba, ki zveni kot lebdeča radost
Pri svojem ustvarjanju združuje džezovsko spontanost z elegantno arhitekturo klasične kompozicije, klasični džezovski swing z raznolikostmi modernizma, virtuozno tehniko s strastnimi čustvi. Njegova glasba, ki temelji na tradiciji glasbe big banda in ima edinstven sodoben zven, mu je prinesla svetovno prepoznavnost, še piše v napovedi koncerta.

Ameriška glasbena revija Downbeat pa je Gilksov glasbeni izraz opisala kot "lebdečo radost, ki brez omahovanja kljubuje negotovemu času, v katerem smo".