Dunajski klub, kjer nastopa Puklov kvintet, je lani dobil priznanje Europe Jazz Network za najdrznejši spored. Foto: Aljoša Videtič
Dunajski klub, kjer nastopa Puklov kvintet, je lani dobil priznanje Europe Jazz Network za najdrznejši spored. Foto: Aljoša Videtič

V sklopu Cankarjevih torkov boste danes ob 20.30 lahko ‒ po sistemu "plačaj, kolikor želiš" ‒ spremljali spletni koncert v živo iz kluba Porgy & Bess na Dunaju, na katerem bo nastopil Jure Pukl Quintet. Zasedba je nastala v razmerah covida-19, ko je v oktobru 2020 tri noči zapored premierno nastopila v klubu Tube's v Gradcu in predstavila skladbe z najnovejše plošče Broken Circles.

Ob Puklu v kvintetu igrajo še Jani Moder (kitara), Danny Grissett (klavir), Danny Ziemann (bas) in Kristijan Krajnčan (bobni).

Plošča Broken Circles je izšla na začetku lanskega leta pri londonski založbi Whirlwind Recordings in je že enajsta Puklova avtorska plošča. Premierno jo je predstavil na slovitem Zimskem džezovskem festivalu (Winter Jazz Festival) v New Yorku januarja lani. Zatem se je skupina podala na turnejo po Sloveniji, Rusiji, Španiji in Kosovu.

Album o "novodobni brezčutnosti"
Pukl nastopa na številnih festivalih po svetu. Sodeluje z umetniki širokega glasbenega razpona, kot so Vijay Iyer, Darius Jones, Esperanza Spalding, George Lewis, Nasheet Waits, Dave Liebman, Han Bennink, Gerald Cleaver, Joel Ross, E. J. Strickland in Jeff Tain Watts. Dejaven je tudi kot pedagog, producent in organizator ter s svojo Kreativno jazz kliniko Velenje navdihuje mlade glasbenike po svetu.

Album Broken Circles zaznamuje novodobna brezčutnost. "Postali smo otopeli za številne dogodke. Incidente, ki smo jim priče, objavljamo na družbenih omrežjih, nato pa razširjamo pozitivne misli. Vendar je to premalo," Puklove besede povzemajo na spletni strani CD. A kot pravi Pukl, je vseeno optimist in dodaja: "Še vedno verjamem, da se bodo stvari izboljšale."

Cankarjevi torki z Jure Pukl Quintetom na spletu