Album je izšel 9. oktobra. Foto: Discogs
Album je izšel 9. oktobra. Foto: Discogs

French Touch, predhodnik svežega albuma je izšel leta 2017 pri newyorški založbi Verve, tokratna izdaja pa je izšla pod okriljem pariške Barclay, ki je že v preteklosti izdala dve plošči Carle Bruni.

Na albumu, naslovljenem kar Carla Bruni, je 14 pesmi, njihova besedila pa so prav tako prepoznavno njena, kot je njen glas. Sveži šansoni veliko govorijo o občutkih, med drugim pa tudi o strahu pred ločitvijo.

Ljubezen ima različne oblike
Kot je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo DPA povedala glasbenica, ima ljubezen različne oblike. 52-letna Brunijeva tako verjame "v eros – fizično ljubezen, v philio – ljubezen med prijatelji in družinskimi člani, in v agape – dobrodelnost, splošno ljubezen". Triumvirat eros, philia in agape – to so tri vrste ljubezni v grški filozofiji.

Občutki, ki "prebadajo kot rezilo"
Že uvodna pesem Quelque selected je oda poželenju in hrepenenju. Z glasom, ki je z leti postal nekoliko manj raskav in še bolj čuten, šepetaje podaja besedilo, v katerem se spopada z občutki, ki "prebadajo kot rezilo" ali "parajo srce in telo". Njena besedila pa so postala bolj melanholična in osebna.

Pesem La chambre aludira na sobo njenega sina Auréliena, ki je zapustil domače ognjišče, ko se je odpravil na študij. Danes 19-letni sin se je Brunijevi rodil v razmerju s francoskim novinarjem in esejistom Raphaëlom Enthovnom.

Carla Bruni z možem Nicolasom Sarkozyjem. Foto: Reuters
Carla Bruni z možem Nicolasom Sarkozyjem. Foto: Reuters

Pesem Les séparés je nastala med enotedensko odsotnostjo njenega moža, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, s katerim sta poročena od leta 2008. Pisala je, kot da ga ne bi bilo več kot en mesec, je povedala v intervjuju. Nato pa se je vprašala, ali nemara postaja čedalje bolj občutljiva ali pa to odraža njeno italijansko stran z nagnjenostjo k dramatiziranju.

Bruno Ganz kot Damiel v filmu Nebo nad Berlinom. Foto: Promocijsko gradivo
Bruno Ganz kot Damiel v filmu Nebo nad Berlinom. Foto: Promocijsko gradivo

Vera v angele varuhe
Pesem Un ange se tematsko nekoliko razlikuje od drugih stvaritev na tej plošči. Gre za angele varuhe, v katere Brunijeva tudi verjame. Prepričana je v njihov obstoj tako na tem kot tudi na svetu onkraj, je poudarila v pogovoru za DPA. In kot je dodala, je takšnega varuha že srečala v tukajšnjem življenju. Da bi bolje razumeli, kaj misli z angeli varuhi, navede film Wima Wendersa Nebo nad Berlinom z likoma Damiela in Cassiel, za ljudi nevidnima in prijaznima bitjema v dolgih plaščih.

Večina pesmi je nastala še pred epidemijo
Nekaj pesmi je nastalo tudi v času ustavitve javnega življenja zaradi razsajanja novega koronavirusa, ki ga je preživela na jugu Francije. Vendar pa je večino pesmi ustvarila že prej. Kot je še povedala, besedila, ki jih spremljajo akustična kitara, klavir in nežni ritmi, piše kjer koli in kadar koli, ideje pa zapisuje tudi na svoj prenosni telefon. Dodala je še, da njene misli in besede vselej izvirajo iz občutkov oziroma čustev.

Carla Bruni ima za sabo tudi nadvse uspešno manekensko kariero. Foto: EPA
Carla Bruni ima za sabo tudi nadvse uspešno manekensko kariero. Foto: EPA