Orkester mandolina Ljubljana z dirigentom Andrejem Zupanom. Foto: BoBo
Orkester mandolina Ljubljana z dirigentom Andrejem Zupanom. Foto: BoBo

V božični čas je tokrat popeljal Orkester mandolina Ljubljana z dirigentom Andrejem Zupanom in solistko, sopranistko Natašo Zupan.

Začetki Orkestra Mandolina Ljubljana segajo v leto 1974, ko je bila na pobudo Slavka Kokalja pod okriljem Zveze združenj borcev NOV Slovenije ustanovljena manjša mandolinistična skupina. Število članov je z leti naraščalo, trenutno jih je okoli 30. Mnogi člani, nekateri od njih so aktivni še danes, so prišli iz tamburaškega ansambla Bisernica, ki ga je Kokalj ustanovil na bližnji Osnovni šoli dr. Vita Kraigherja in ga dolga leta tudi vodil.

V tem času se orkester ni samo številčno okrepil, ampak se je tudi preoblikoval v stilu mandolinskih orkestrov. Ker se do pred nekaj leti mandoline ni bilo mogoče učiti v glasbenih šolah, so člani svoje igranje izpopolnjevali na številnih mandolinskih seminarjih v tujini.

Sorodna novica Foto/video: Ljubljana zasijala v barvah praznične okrasitve

Zasedbo je prva leta, z inštrumentom v roki, vodil Kokalj, sčasoma pa se je pokazala potreba po dirigentu. Do danes so se na tem mestu zvrstili Slavica Drev, Milan Kontarček, Tine Golež, Dušan Nedović in sedanji Andrej Zupan. Prelomnico v delovanju je predstavljal Nedović, pod čigar taktirko se je orkester programsko in stilsko preoblikoval, po tehnični plati pa dosegel novo raven ustvarjanja. Prvotne partizanske in ljudske pesmi so postopoma izrinile skladbe iz zakladnice klasične glasbe, filmska glasba in zahtevnejši aranžmaji slovenskih in tujih ljudskih napevov.

Doslej je izdal tri zgoščenke, vsako leto pa se predstavi z dvema celovečernima koncertoma v Ljubljani ter številnimi nastopi na prireditvah ter samostojnimi koncerti v Sloveniji in tujini. Kot solisti so z njim sodelovali številni glasbeniki, kot so Anja Bukovec, Oto Pestner, Nuša Derenda, Zoran Predin, Vesna Zornik in Elda Viler.

Nataša Zupan je diplomirala iz solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, vzporedno je študirala še glasbeno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Ob zaključku študija je kot mlada in obetavna pevka prejela štipendijo Društva Richarda Wagnerja Ljubljana, ki ji je omogočila izobraževanje v tujini in ogled znamenitih predstav v Wagnerjevem gledališču v Bayreuthu. Leta 2012 je debutirala v vlogi Musette v Puccinijevi operi La Boheme na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg Slovenije je nastopila že v Italiji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.