Balkan Beat Box so znani po svojih energičnih in eksplozivnih nastopih v živo, ki postajajo legendarni. Foto: Druga godba
Balkan Beat Box so znani po svojih energičnih in eksplozivnih nastopih v živo, ki postajajo legendarni. Foto: Druga godba
Občinstvo jih je na večjih festivalih v tujini vedno sprejelo toplo in navdušujoče, saj znajo izvrstno prirediti pravo koncertno norijo. Foto: Druga godba

Tokrat je skupina, ki je povezala tradicionalne godbe vzhodne Evrope, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda v urbani beat, zatresla tla Katedrale Kina Šiške.

"Godba skupine Balkan Beat Box mnogim poslušalcem pričara spomin na čase, ko so v mesto prihajala velika cirkuška imena s plesočimi akrobati in zarustanimi trobili. Vendar pa so akrobacije cirkusantov tokrat zamenjane s trebušno-plesnimi transbalkanskimi ritmi, zvok pihal in trobil pa oživlja tradicijo starodavne židovske godbe, ki se je premikala iz vasi do vasi in igrala na porokah in pogrebih," so o koncertu zapisali organizatorji festivala Druga godba.

Balkan Beat Box so bili zadnja leta redni gostje festivalov po Evropi in Ameriki, poskrbeli pa so tudi za "razvrat" na klubski sceni. Lani so s tretjim albumom Blue Eyed Black Boy, posnetim na Dunaju in v Beogradu, potegnili še eno črto v balkansko-mediteranski trans, piše na spletni strani festivala Druga godba.

"Skupina Balkan Beat Box je odgovor na hipotetično vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi pod newyorški talilni lonec prilili balkansko gorivo. Dobimo popolno glasbeno norijo, ultimativno koncertno atrakcijo in fuzijo glasbenikov z vizijo, ki so plašnice z ušes in glasbil sneli že pred leti in zdaj neobremenjeno žgejo po sintetizatorjih in samplerjih, kitarah in trobentah, saksofonih in klarinetih, za povrh pa k mikrofonu spustijo še bolgarske ljudske pevke, dubovsko zasanjanega razlagalca in ulično navitega MC-ja," je leta 2007, ob 23. izdaji festivala, zapisal Boštjan Napotnik - Napo.

Sicer pa bo že 27. izdaja Druge godbe ljubitelje svetovnih godb spremljala do pozne jeseni. Okoli osišča festivala, ki bo potekal od 7. do 14. maja, se bo zvrstilo nekaj koncertov, ki bodo imeli značaj spremljevalnega programa. Festival je 11. marca v Kinu Šiška uvedel koncert enega najvplivnejših etiopskih in afriških glasbenikov, Mulatuja Astatkeja, s spremljevalno afrobritansko skupino.

Drugo godbo bo 7. maja uradno uvedla osemčlanska zasedba Staff Bend Bilili iz DR-ja Kongo, ki jo sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci. Korenine njihove vznesene plesne glasbe segajo vse do rumbe, v zvenu pa je čutiti še r & b, funk, reggae in kubanske ritme.