Na festivalu bo album Caminos de Gloria (Poti slave) predstavljen premierno v Sloveniji, kvartet pa bo prvič odigral tudi nekaj še novejših skladb. Foto: Jazz Cerkno
Na festivalu bo album Caminos de Gloria (Poti slave) predstavljen premierno v Sloveniji, kvartet pa bo prvič odigral tudi nekaj še novejših skladb. Foto: Jazz Cerkno

Kot pravi vodja festivala Simon Kenda, je zanimanje za festival veliko, tudi iz tujine, predvsem v avantgardnem pristopu ter mešanih zasedbah, tako slogovno kot tudi narodnostno.

Festival bo danes odprl kontrabasist Robert Jukič svojim kvartetom. "Nove skladbe v duhu liričnega, bolj kontemplativnega džeza, so nastale med skupinskim muziciranjem, ko so glasbeniki skupaj slikali žive zvočne slike z izhodišči v Jukičevih kompozicijskih skicah. Sledila bosta dva premierna nastopa tujih zasedb, trio Mario Rom's INTERZONE, večer pa bo sklenila belgijska atrakcija Black Flower," napoveduje Kenda.

Mednarodno uveljavljeni glasbeniki bodo premierno predstavili nove zasedbe in z njimi prvič nastopili v Sloveniji, vsi domači sestavi pa bodo na cerkljanskem festivalu krstno predstavili nove albume.

Foto: Jazz Cerkno
Foto: Jazz Cerkno

Tudi petkov program bo oblikovala trojka zasedb. Slovensko-italijanski kvintet There Be Monsters, ki ga vodi saksofonist Boštjan Simon, bo krstno predstavil četrti album Rubikon, ki izide maja. Skladbe s svežega albuma In The Swarm, ki izide prav na dan cerkljanskega koncerta, bo odigral tudi ameriški Brandon Seabrook Trio, večer pa bo sklenila zasedba Paal Nilssen-Love CIRCUS, nov projekt priznanega norveškega bobnarja s sedemčlansko zasedbo.

Najbolj pisan program bo po Kendovih besedah sobota, ki bo prvi koncert ponudila v Glasbeni šoli Cerkno, kjer se bosta sploh prvič soočila britanski vokalni improvizator Phil Minton in srbsko-madžarski violist Szilárd Mezei.

Glavni oder v soboto odpira domači freedžezovski trio TiTiTi z gosti, Sledili bosta še dve premieri. Poljski Joanna Duda Trio pod vodstvom pianistke Joanne Duda igra sugestivno mešanico improvizacije, elektronike in minimalizma. "Za veliki konec festivala bo poskrbel londonski tandem Binker and Moses, velika zvezdnika londonske scene," še pravi Kenda in zagotavlja, da bo pester tudi spremljevalni program.

Trio Pantaloons je nastal leta 2016 znotraj primorske zasedbe Chili Brass Band. Foto: Jazz Cerkno
Trio Pantaloons je nastal leta 2016 znotraj primorske zasedbe Chili Brass Band. Foto: Jazz Cerkno

V nizu osmih spremljevalnih dogodkov so tako delavnice, poulični koncert, jam session, pohod s koncertom, dve okrogli mizi in zvočna instalacija. Ta bo pod naslovom Footprint na ogled v Cerkljanskem muzeju od začetka festivala pa vse do 19. junija. Njen avtor je vizualni umetnik in filmski ustvarjalec Atej Tutta, ki bo v zvočno instalacijo pretočil zvoke narave iz partizanske bolnišnice Franja.

Med dogodki bo tudi sobotni dopoldanski sklepni koncert glasbene delavnice za otroke pod naslovom Balafon? Da, prosim!, ki bo potekala pod mentorstvom Blaža Celarca in Boštjana Gombača.