Moniuszko (1819-1872) je bil velik skladatelj, nekateri ga imenujejo celo oče poljske opere. Foto: Wikipedia
Moniuszko (1819-1872) je bil velik skladatelj, nekateri ga imenujejo celo oče poljske opere. Foto: Wikipedia

Poljska je skladatelju Stanislawu Moniuszku namreč posvetila letošnje leto, mineva 200 let od njegovega rojstva.

Edinstvena svetovna prestolnica
Slovesnost poimenovanja glavne železniške postaje v Varšavi po Moniuszku bo potekala v soboto. Minister je poudaril, da bo s tem Varšava postala edinstvena svetovna prestolnica, v kateri sta dva največja potniška terminala - letališče (Warsaw Frederic Chopin Airport) in železniška postaja (Moniuszko Central Railway Station) - poimenovana po velikih poljskih skladateljih.

Oče poljske opere
Glinski je v četrtek za tamkajšnji medij poudaril, da je bil Moniuszko (1819-1872) veliki skladatelj, nekateri ga imenujejo celo oče poljske opere. Poleg že omenjenih oper je ustvaril še nekatera priznana klasična dela, denimo balet Monte Christo (1866), opereti Loterija (1843) ter Čudežna voda (1840), pa tudi šest maš in več kot 300 samospevov. Med drugim je bil direktor varšavske opere in je poučeval na tamkajšnjem konservatoriju.

Odločitev o poimenovanju železniške postaje po Moniuszku je plod dogovora s tamkajšnjim ponudnikom železniških storitev in ustanove, ki ohranja spomin na skladatelja - Moniuszko Music Society.