Direktor operne hiše Scala v Milanu, Dominique Meyer. Foto: AP
Direktor operne hiše Scala v Milanu, Dominique Meyer. Foto: AP

Italijanska vlada uresničuje namere, da vodilne položaje najpomembnejših kulturnih institucij v državi spet zasedejo Italijani. Letos je administracija predstavila nova merila, ki dajejo občutno prednost italijanskim kandidatom. Marca lani je minister za kulturo Gennaro Sangiuliano želje vlade naznanil tudi v oddaji Che Tempo che fa na italijanski televiziji Rai. "Nimam predsodkov do tujih menedžerjev na čelu naših kulturnih ustanov, nekatere sem spoznal, in dobro so se odrezali. Čudno pa se mi zdi, da so na vrhu desetih najpomembnejših italijanskih kulturnih ustanov, kot so Scala, gledališče San Carlo v Neaplju, torinska opera, galerija Uffizi, Narodni muzej v Rimu, Pompeji in Pinakoteka v Sieni, tujci."

Foto: AP
Foto: AP

Člani orkestra v Scali so z javnim pismom stopili v obrambo direktorju
Nacionalistični politiki pa nasprotujejo člani orkestra v Scali, glavni operni hiši v Milanu. Člani orkestra zahtevajo, da direktor Dominique Meyer ostane na delovnem mestu do izteka pogodbe, čeprav je francoskega rodu. Orkester je v ponedeljek zaprosil za dveletno podaljšanje pogodbe z Meyerjem, ki bi ga lahko odstavili februarja prihodnje leto. Glasbeniki so v pismu upravnemu odboru Scale izrazili željo, da bi Meyer "lahko dokončal svoj mandat v polnem obsegu svojih odgovornosti" in vodil operno hišo "še vsaj dve sezoni", katerih program je že pripravljen. Glede na težave, s katerimi so se srečali med pandemijo koronavirusa, ki je prekinila program, so glasbeniki prepričani, "da bi podaljšanje njegovega mandata omogočilo dokončanje dragocene umetniške zgodbe", poroča La Figaro.

68-letni Dominique Meyer je prevzel vodenje Scale je leta 2020. Pred tem je vodil Dunajsko opero, operno hišo Théâtre des Champs-Élysées v Parizu in Opéra de Lausanne v Lozani v Švici. Člani orkestra pod vodstvom Riccarda Chaillyja so v pismu izrazili tudi "zaskrbljenost zaradi nenehnih novinarskih nerazsodnosti o prihodnosti operne hiše", ustanove "nacionalnega interesa". Giuseppe Sala, župan Milana in predsednik upravnega odbora Scale, je po srečanju z ministrom za kulturo Sangiulianom v začetku marca za Meyerjevega naslednika predlagal Fortunata Ortombina, direktorja operne hiše La Fenice v Benetkah.

Sorodna novica V Italiji imenovali 10 novih muzejskih direktorjev. Eike Schmidt zapušča Uffizi in odhaja v Neapelj.

Odstavljeni francoski direktor neapeljske opere ukrep uspešno izpodbil na sodišču
Primer v milanski operi pa ni osamljen, saj je vlada Giorgie Meloni določila zgornjo starostno mejo za direktorje vseh italijanskih opernih hiš na 70 let. Prvi primer po sprejetju spornih meril o zaposlovanju maja lani je sledil že mesec pozneje v Neaplju v operni hiši San Carlo. Stéphane Lissner, 71-letni francoski direktor neapeljske opere, je bil junija prisiljen odstopiti zaradi sprejetega ukrepa. Lissner je svoj odstop pozneje uspešno izpodbijal na sodišču in se je septembra lani vrnil na svoje delovno mesto.