Skupina Čompe bo v Drami nastopila prav na rojstni dan Štefke Drolc. Foto: Arhiv skupine
Skupina Čompe bo v Drami nastopila prav na rojstni dan Štefke Drolc. Foto: Arhiv skupine
Člani skupine pripravljajo poseben večer, ki bo pobožal srca obiskovalcev. Foto: Arhiv skupine
Štefka Drolc se je v srca mnogih zapisala predvsem z vlogami v filmih Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni in Na klancu. Foto: www.drama.si

Koncert skupine bo v okviru cikla Akustika: nedelje v Drami.

Člani skupine so Janez Škof (diatonična harmonika, vokal), Neža Zinaić (violina), Breda Krumpak (altsaksofon), Žiga Saksida (alt-, baritonsaksofon), Silvo Zupančič (kitara) in Marjan Stanič (bobni, tolkala).

Čompe so narečni izraz za krompir v Trenti in Ziljski dolini. Ime glasbene skupine Čompe, ki je nastala v letih 94/95 prejšnjega stoletja, se je porodilo kot trenuten izmislek, v letih delovanja skupine pa pri poslušalcih, ki jim je izraz v večini tuj, počasi, a vztrajno pridobiva drugotno pomenskost. Beseda čompe se enači z glasbo in glasbeno skupino s tem imenom.

Tako poved "grem na čompe" ne pomeni "grem jest krompir", temveč "grem poslušat glasbeno skupino Čompe". To kost prepuščamo v glodanje jezikoslovcem, so v vabilu zapisali v Drami. Cikel Akustika zajema različne glasbene zvrsti, od sodobne klasične in resne
glasbe do kakovostne popularne glasbe.

Praznovanje 90 let Štefke Drolc
Štefka Drolc
je ena najvidnejših dramskih igralk sodobnega časa na Slovenskem, v nedeljo pa bo dopolnila častitljivih 90 let. Igralka, ki jo številni povezujejo predvsem z vlogami v filmih Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni in Na klancu, je igralsko pot začela kot amaterska igralka v Mariboru, delovala je kot pedagoginja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, seveda pa je svoj pečat pustila tudi kot del ansambla mariborske in ljubljanske SNG Drama.

Spodaj lahko prisluhnete dvema pesmima skupine:

Čompe- Predzadnja pesem/Himalaja

Čompe - Človeška ribica