Vsi koncerti bodo potekali v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Foto: BoBo
Vsi koncerti bodo potekali v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Foto: BoBo

Cikel šestih koncertov, namenjenih najmlajšim poslušalcem in seveda njihovim staršem, starim staršem, sorojencem … bo letos v poslušanje ponudil šest izrazito različnih koncertnih sporedov, na katerih se bodo predstavili različni glasbila in glasbeniki, tako tisti, ki sedijo v zadnjih vrstah orkestra – tolkalci in trobilci, kot tudi tisti, ki polnijo sprednjo polovico odra – godalci. Zapel bo zbor, zvenela bo baročna glasba, pa tudi ena najbolj znanih in priljubljenih glasbenih pravljic – Peter in Volk ne bo umanjkala na koncertih, ki se bodo zvrstili vse do maja prihodnje leto.

Če se koncertov ne boste mogli udeležiti, jim boste lahko prisluhnili v neposrednih prenosih na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars.

Cikel Družinskih koncertov mlade poslušalce uvaja v svet simfonične in zborovske glasbe, cilj Slovenske filharmonije pa je te poslušalce tudi privabiti v koncertne dvorane, pri čemer se zavedajo, da zanje zgolj glasba ni dovolj. Koncerti bodo tako moderirani, pisanja besedil pa se je lotil kar član orkestra Slovenske filharmonije, tolkalec Franci Krevh, ki ima z nagovarjanjem otrok bogate izkušnje in ve, da jim je treba glasbo predstaviti čim bolj nazorno, plastično. Kaj je želel skladatelj povedati z glasbo, iz česa je narejeno glasbilo in kako sploh proizvaja zvok, kaj je glasbena tema … Na koncertih se bodo dotaknili vseh teh vprašanj, dogodke pa popestrili še z drugimi zanimivostmi. Na prvem koncertu recimo bodo glasbeniki na odru razvili cev francoskega roga in otrokom nazorno pokazali, kako dolga je.

Na šestih koncertih bodo mladi poslušalci dobili vpogled v sestavo orkestra in zbora, ki bosta nastopala skupaj, ločeno in razdeljeno po sekcijah. Foto: BoBo
Na šestih koncertih bodo mladi poslušalci dobili vpogled v sestavo orkestra in zbora, ki bosta nastopala skupaj, ločeno in razdeljeno po sekcijah. Foto: BoBo

Na šestih koncertih bodo mladi poslušalci dobili vpogled v sestavo orkestra in zbora, ki bosta nastopala skupaj, ločeno in razdeljeno po sekcijah. Na prvem koncertu Zlata trobila in glasna tolkala bodo nastopili najglasnejši člani orkestra, ki pogosto tudi skupaj nastopajo – tolkalci in trobilci, na drugem, Lokostrelci orkestra, pa se bodo poslušalci spraševali, kaj pomeni beseda lokovanje in kako so se skozi stoletja razvijala godala.

Pihala se bodo predstavila v Prokofjevi pravljici Peter in volk, vendar na koncertu ne bomo slišali klasičnega besedila te pravljice, temveč priredbo "prosto po Pižami", ki jo je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama in prav on jo bo seveda tudi povedal. Sam zbor bo nastopil na zadnjem koncertu cikla z naslovom Zbor!, na katerem se bodo tudi predstavili posamezni pevski glasovi, skupaj z orkestrom pa bo zapel na koncertu z naslovom Igraj, kolce, ki bo ponudil glasbeni sprehod po slovenskih ljudskih pesmih in njihovih priredbah. Poseben koncert bo letos namenjen še baročni glasbi: na koncertu Ba-ba-barok se bodo poslušalci srečali z bogatimi lasuljami, razkošnimi oblekami in čarobno baročno glasbo, ki jo bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Alfredom Bernardinijem.

Vsi koncerti bodo potekali v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, zaradi protikoronskih omejitev pa jim bo lahko prisluhnilo manj poslušalcev kot običajno, saj je v prodaji le četrtina vstopnic, ki so sicer na voljo v Slovenski filharmoniji.

Če se vam vstopnice izmuznejo, koncertom lahko prisluhnete na programu Ars Radia Slovenija, ki bo vse koncerte neposredno prenašal.