Namen mednarodnega dneva je tudi opozoriti na džez kot izobraževalno sredstvo. Foto: AP
Namen mednarodnega dneva je tudi opozoriti na džez kot izobraževalno sredstvo. Foto: AP

Tradicionalno pospremi mednarodni dan džeza svetovni koncert, ki ga vsako leto organizirajo v drugi državi. Letošnji bi se moral odviti v Cape Townu, a bo zaradi novega koronavirusa praznovanje potekalo prek spleta. Na spletni strani mednarodnega dne je mogoče že cel dan spremljati pester program, ki se je začel opoldne po našem času in ponuja večjezična predavanja, pogovore, tečaje in ustvarjalne delavnice za otroke.

Ob 21.00 po našem času se bo začel virtualni svetovni koncert, ki bo združil glasbenike z različnih koncev sveta. Nastopili bodo Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cecile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Jane Monheit in Joey DeFrancesco.

V letu 2018 je bilo v Sloveniji 262 koncertov džeza in druge improvizirane glasbe. Foto: BoBo
V letu 2018 je bilo v Sloveniji 262 koncertov džeza in druge improvizirane glasbe. Foto: BoBo

Pet džezovskih koncertov na teden
Statistični urad RS (Surs) je ob današnjem dnevu objavil podatke za leto 2018. Ti povedo, da je bilo v Sloveniji pred dvema letoma 262 koncertov džeza in druge improvizirane glasbe, ki jih je obiskalo približno 40.500 ljubiteljev glasbe. Na teden se je zvrstilo povprečno pet džezovskih koncertov.

Od 262 džezovskih koncertov jih je 57 odstotkov nastalo v lastni produkciji oziroma koprodukciji, 43 pa je bilo gostujočih koncertov. Na koncertih je bilo izvedenih skoraj 300 različnih glasbenih del, od tega skoraj 50 odstotkov del slovenskih avtorjev. Osemdeset odstotkov vseh izvedenih del so bile novitete.

Intimni koncerti z glasbo za izbrane okuse
Koncerte džezovske glasbe je prirejalo 27 različnih kulturnih ustanov. Na vsakem od njih je bilo povprečno 154 obiskovalcev. Kot so pojasnili na Sursu, ti koncerti običajno "niso množični, saj je to glasba za izbrane okuse".

V slovenskih kulturnih ustanovah so izvedli 4170 koncertov različnih glasbenih zvrsti, kar je približno 80 na teden ali približno 11 na dan. Največ je bilo koncertov zborovske in vokalne glasbe, in sicer 28 odstotkov. Odstotek koncertov džeza ali druge improvizirane glasbe pa je znašal šest odstotkov.