Pogovori bi se morali začeti v kratkem, je v ponedeljek povedal berlinski senator za kulturo Klaus Lederer, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Za mogočega naslednika velja Christian Thielemann.

"Verjamem, da sva se z državno opero medsebojno osrečevala," je ob slovesu dejal Daniel Barenboim in dodal, da je "še posebej vesel in ponosen", da ga je orkester opere, Državna kapela (Staatskapelle), izvolil za dosmrtnega šefa dirigenta. "Z leti smo postali glasbena družina, in to bomo tudi ostali," je še dejal in izrazil spoštovanje do opernih solistov, zbora in osebja. Foto: EPA

Lederer je kot predsednik sveta fundacije Berlinske opere sprejel prošnjo 80-letnega Barenboima, da mu z 31. januarjem prekine pogodbo. Nadaljnji postopek je zdaj v rokah Ledererja, direktorja državne opere Matthiasa Schulza in njegove naslednice Elisabeth Sobotka.

Sorodna novica Barenboim odstopil z mesta glasbenega direktorja Berlinske državne opere

A po pisanju DPA je videti, da se časovno ne mudi. "Državna kapela je v dobrem položaju," so o opernem orkestru, katerega dosmrtni šef dirigent naj bi bil Barenboim, zapisali v operi.

Maestro odšel pred iztekom pogodbe
Barenboim je v petek po daljši odsotnosti sporočil, da zaradi bolezni ne bo mogel več opravljati tega dela. Zaprosil je za prekinitev pogodbe. Na položaju je bil od leta 1992, leta 2019 pa so mu pogodbo podaljšali še za nadaljnjih pet let, do leta 2027.

Leta 2000 je bil Barenboim izvoljen za dosmrtnega glavnega dirigenta orkestra Državne kapele. Delovno mesto je po navedbah državne opere izključno prostovoljno in ne vključuje nobenih nadaljnjih obveznosti.

Za mogočega naslednika velja Christian Thielemann. 63-letni dirigent je v zadnjem času večkrat stopil na Barenboimovo mesto. Vendar se je Thielemann večkrat skliceval na svojo pogodbo z Državno kapelo v Dresdnu, ki ga zavezuje do leta 2024.

Barenboim je v petek še sporočil, da se mu je zdravstveno stanje močno poslabšalo. "Ne morem več zagotoviti uspešnosti, ki se upravičeno zahteva od generalnega glasbenega direktorja," je zapisal. Kot je dodal, je pripravljen tudi v prihodnje sodelovati kot dirigent predvsem z berlinsko Državno kapelo.

Že v začetku oktobra je sporočil, da se mora čim bolj posvetiti svojemu telesnemu počutju. V zadnjem času je bil večkrat odsoten. Februarja je imel operacijo hrbtenice.