"Žal se je moje zdravstveno stanje v zadnjem letu močno poslabšalo," je sporočil Barenboim, ki je prejšnjo soboto v Berlinu dirigiral Deveto simfonijo Ludwiga van Beethovna.

Dirigent Daniel Barenboim. Foto: Reuters
Dirigent Daniel Barenboim. Foto: Reuters

Dodal je, da zaradi tega ne more več delati tako, kot se to upravičeno pričakuje od generalnega glasbenega direktorja, poročajo tuje tiskovne agencije. Položaj je zasedal od leta 1992, njegova odločitev o odstopu pa začne veljati 31. januarja.

80-letni dirigent je še povedal, da so ga leta v eni od treh glavnih berlinskih opernih hiš "glasbeno in osebno navdihovala v vseh pogledih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamem, da sva se z državno opero medsebojno osrečevala," je še dejal in dodal, da je "še posebej vesel in ponosen", da ga je orkester opere, Državna kapela (Staatskapelle), izvolil za dosmrtnega šefa dirigenta. "Z leti smo postali glasbena družina in to bomo tudi ostali," je še dejal in izrazil spoštovanje do opernih solistov, zbora in osebja.

Seveda bom, dokler bom živel, ostal globoko povezan z glasbo in pripravljen bom še naprej dirigirati, zlasti Državni kapeli. V ospredju odločitve je dobrobit državne opere in orkestra. To si zasluži veliko spoštovanje.

Daniel Barenboim

Zahvalil se je tudi nekdanji nemški kanclerki Angeli Merkel in nekdanjemu predsedniku nemškega parlamenta Wolfgangu Schäubleju za zvesto obiskovanje njegovih nastopov ter berlinskemu podžupanu, pristojnemu za kulturo Klausu Ledererju, ker mu je stal ob strani tudi "v težkih časih", s čimer je imel v mislih obtožbe na svoj račun o domnevnem ustrahovanju glasbenikov v preteklosti.

"Seveda bom, dokler bom živel, ostal globoko povezan z glasbo in pripravljen bom še naprej dirigirati, zlasti Državni kapeli," je še sporočil Barenboim.

"Desetletja odločilno zaznamoval nemško glasbeno življenje"
Lederer je v odzivu izrazil prepričanje, da je Barenboim sprejel pravilno odločitev. "V ospredju odločitve je dobrobit državne opere in orkestra. To si zasluži veliko spoštovanje," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Sorodna novica Daniel Barenboim se iz zdravstvenih razlogov umika z dirigentskega podija

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je v odzivu izrazila obžalovanje in dodala, da je Daniel Barenboim "eden od najpomembnejših pianistov in dirigentov vseh časov, ki je desetletja odločilno zaznamoval tudi nemško glasbeno življenje".

"Njegovo obdobje na čelu generalnega glasbenega direktorja (Berlinske državne opere) je bilo srečno za Berlin in Nemčijo, saj je operno hišo in orkester po padcu zidu pripeljal do svetovne slave," je še dodala ministrica.

Intendant Berlinske državne opere Matthias Schulz je Barenboimu v odzivu izkazal veliko spoštovanje in dejal, da operna hiša dirigentu dolguje neskončno hvaležnost. Kot je še dejal, je Barenboim več kot 30 let bogatil hišo in orkester s "svojo neizčrpno močjo umetniške osebnosti s svetovno karizmo".

Diagnosticirali so mu hudo nevrološko bolezen
Barenboim je že na začetku oktobra lani napovedal, da se mora posvetiti predvsem svojemu telesnemu počutju in je odpovedal svoje nastope. "V zadnjih mesecih se je moje zdravje poslabšalo in diagnosticirali so mi hudo nevrološko bolezen," je takrat sporočil.

V Argentini rojeni Barenboim si je pot do zvezdniške kariere, ki ga je popeljala na svetovne odre, najprej utrl kot pianist pri desetih letih, nato pa se je posvetil še dirigiranju. Dodatni sloves si je ustvaril še kot soustanovitelj Orkestra Zahodno-vzhodni divan.