David Gahan, Martin Gore in Andrew Fletcher: leta so bila z njimi usmiljena - če se spomnimo še na pričeske in modo zgodnjih osemdesetih, pa sploh ... Foto: EPA
David Gahan, Martin Gore in Andrew Fletcher: leta so bila z njimi usmiljena - če se spomnimo še na pričeske in modo zgodnjih osemdesetih, pa sploh ... Foto: EPA
Depeche Mode
Skupina je načrt za novo turnejo razkrila pred dobrimi sto oboževalci (novinarji) v Berlinu. Foto: EPA

Ljubljano so s koncertnega urnika (za zdaj - tudi prejšnjič je bila dodana pozneje) spustili, a to ne pomeni, da Depeche Mode svoje nove turneje niso zastavili velikopotezno: Tour Of The Universe 2009 (Turneja po vesolju) jih bo popeljala po 28 mestih v 22 državah; karavana bo na pot odrinila 10. maja v Tel Avivu, kjer imajo Depeche Mode še neporavnane račune: v Izraelu bi morali nastopiti že v okviru prejšnje turneje Touring The Angel, a je bil koncert takrat zaradi varnostnih razlogov odpovedan.

Prva stadionska turneja in "aroganten" plošček
Vse podrobnosti seveda še niso dorečene: 12. studijski album, ki ga bodo na svoji prvi predvsem stadionski turneji predstavljali, še ni končan; izšel bo aprila prihodnje leto. Naslova še nočejo izdati, je pa - tako Dave Gahan - "zelo aroganten". Za producenta so najeli Bena Hillierja.

Na tiskovni konferenci v Berlinu, kjer so načrt za turnejo predstavili, so Dave, Martin in Andrew poudarili, da so bile turneje zaradi živega stika z oboževalci zanje vedno ključni del ustvarjalnega procesa in da jih na koncerte vežejo najbolj čustveni spomini, kar jih premorejo (po drugi strani pa priznavajo, da, ko so enkrat na poti, drug drugega včasih niti videti ne morejo).

Iz Tel Aviva "elektropop" veterani potujejo v Grčijo, Turčijo, Romunijo in Bolgarijo, nato pa bosta na vrsti koncerta, ki slovenske oboževalce verjetno najbolj zanimata: 20. maja 2009 bodo nastopili v Beogradu, dan pozneje pa v Zagrebu (vstopnice bodo na prodaj od 13. oziroma 15. oktobra naprej). Nadaljevali bodo na Poljskem, v Latviji, Litvi in Veliki Britaniji (Angleži nad novico, da jih v primerjavi s šestimi v Nemčiji čaka le en sam koncert, niso preveč navdušeni), nato pa se spet malo bolj približali našim krajem: 13. junija jih bo gostil München, 18. Milano, 23. pa Budimpešta. Po postankih na Češkem, Slovaškem, v Franciji in na severu Evrope se bo vse skupaj končalo na Portugalskem.
Če bo "vesoljna" turneja dosegla uspeh prejšnje, jim ne bo hudega: leta 2006 si jih je na 87 koncertih po vsem svetu ogledalo okrog 1,8 milijona ljudi (kar 43 koncertov je izšlo tudi na koncertnih albumih v omejeni izdaji, ki so zdaj predvsem zbirateljski predmeti poželenja).
Če ne štejemo lanskega pevčevega izleta v samostojno kariero (Gahanov drugi samostojni album, Hourglass, je bil precej bolje sprejet od prvega), je po albumu Playing The Angel izšla le še kompilacija največjih uspešnic s singlom Martyr na čelu.
Ana Jurc