Gombač se bo predstavil z altovskim in basovskim klarinetom, fujaro, shruti boxom, piščalmi, krilnim rogom, žepno trobento, klavirjem ter žvižganjem. Foto: Cankarjev dom
Gombač se bo predstavil z altovskim in basovskim klarinetom, fujaro, shruti boxom, piščalmi, krilnim rogom, žepno trobento, klavirjem ter žvižganjem. Foto: Cankarjev dom

Prenos spletnega koncerta bo na voljo na kanalu Youtube in Facebookovi strani Cankarjevega doma.

"Tokratni koncert bo veliko več kot umetnost dveh glasbenikov na dveh inštrumentih. To bi bilo preprosto nemogoče ob imenu Boštjan Gombač, ki je tokrat številnim pihalom dodal še klavir. Čaka nas presenetljiva glasbena izkušnja, ki bi ji kakšen kulinarični recenzent dal oceno s kruhom pomazano," so na spletni strani zapisali organizatorji.

Gombač se bo predstavil z altovskim in basovskim klarinetom, fujaro, shruti boxom, piščalmi, krilnim rogom, žepno trobento, klavirjem ter žvižganjem. Raon bo igral na harfo, v nastop pa bo vključil tudi živo elektroniko.

Zaljubljen v glasbo keltskega izvora
Ustvarjalec se veliko posveča izvajanju glasbe keltskega izvora. Med drugimi je igral z irsko skupino The Dubliners ter z Janijem Kovačičem, Zoranom Predinom, Josipo Lisac, Siddharto, z ansambli Mar Django, Fake Orchestra, Altaria, Terra Mystica, Terrafolk, Olivia, Brina, z Vladom Batisto in z Orkestrom Slovenske vojske.

Aktualne zasedbe so Katalena, Bast, Los Hermanos Muy Simpaticos in Caminoigra.

Kot je povedal Gombač, bo rdeča nit koncerta skladanje, ki je ena najzahtevnejših tehnik pri izvajanju glasbe. Foto: Jernej Lasič
Kot je povedal Gombač, bo rdeča nit koncerta skladanje, ki je ena najzahtevnejših tehnik pri izvajanju glasbe. Foto: Jernej Lasič

Ustvarjalec iz Portugalske
Raon je portugalski glasbenik, harfist, skladatelj, eksperimentator in improvizator, ki igra tudi kitaro, klavir ter lutnjo.

Že veliko let živi v Sloveniji in ustvarja na neodvisni improvizatorski sceni. V svojem prvem portugalskem rockovskem bendu Bypass je igral električno kitaro, v Hipnotici, ki se giblje med rockom in džezom, pa je že uporabil harfo.

S tem glasbilom rad improvizira – v elektronski glasbi, rocku, in eksperimentalni glasbi.

Prizor s koncerta. Foto: Cankarjev dom
Prizor s koncerta. Foto: Cankarjev dom

Pred leti sta se spoznala pred vrati koncertnega prizorišča
Glasbenika se bosta tudi tokrat prepustila improvizaciji. "Rdeča nit koncerta bo sprotno komponiranje, ki je ena najzahtevnejših tehnik pri izvajanju glasbe," je povedal Gombač in dodal: "Poleg tega sem se odločil, da za solističen nastop uporabim druge inštrumente kot pri nastopu v duetu in tako razširim zvočno in barvno paleto."

Čeprav bosta prvič nastopila skupaj, ideja ni povsem nova. V realnost je vstopila že na podlagi Gombačevega predloga, da bi z Raonom igral na Jazz festivalu v Ljubljani.

"S harfistom Eduardom Raonom sva bila tudi povabljena, da na 62. Jazz festivalu Ljubljana vodiva glasbeno delavnico za otroke. V kontekstu dueta naju je promotor glasbe Bogdan Benigar angažiral za nastop solo/duo/solo," pojasni Gombač.

Glasbena ustvarjalca sta se prvič srečala pred desetimi leti na vratih Kina Šiške. Gombač pravi, da je v teh letih pri obeh živela želja po skupnem ustvarjanju, po spletu okoliščin pa jima je to končno uspelo.

Oba sta uspešna tudi v gledaliških in filmskih vodah. "Številke presegajo petdeset gledaliških, plesnih in filmskih del in ker bomo tudi tokrat samo ob zaslonih, lahko tudi ta koncert prištejeta k svojima filmskima opusoma," še dodajajo na spletni strani Cankarjevega doma.