Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nagrado Prešernovega sklada je violinistka letos prejela za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, med njimi pa so bile izpostavljene vse Beethovnove Sonate za violino in klavir, ki jih je avgusta lani ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral izvedla na Ljubljana Festivalu.

Iz violine je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorju Volodji Balžalorskem, študij pa potem nadaljevala pri profesorju Ruggieru Ricciju v Salzburgu, na glasbenem kolidžu Trinity in Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu. V duu s klavirjem in v klavirskem triu ter drugih zasedbah nastopa v uglednih koncertnih dvoranah v Združenem kraljestvu. Njene komorne in solistične koncerte občinstvo sprejema z navdušenjem tudi v dunajski Koncertni hiši, v dvorani Concertgebouw v Amsterdamu in drugje po Evropi, na Kitajskem in v ZDA.

Strm vzpon med najboljše violinistke

Kot solistka je koncertirala z uglednimi evropskimi orkestri in s priznanimi komornimi glasbeniki. Solistične interpretacije Lane Trotovšek odlikujeta izrazito polno oblikovani violinski ton ter občuteno in pretanjeno glasbeno niansiranje. Njene izvedbe temeljijo na razumevanju in izvrstnem poznavanju violinskih tehnik in različnih slogovnih obdobij, jasno pa so izražene tudi z individualnim in sugestivnim glasbenim pripovedovanjem.

V zadnjih letih je nastopila na več uglednih koncertnih prizoriščih, kot so dunajski Konzerthaus, Teatro La Fenice v Benetkah, amsterdamski Concertgebouw in Muziekgebouw v Eindhovnu. Njen talent jo je odpeljal tudi zunaj Evrope na Kitajsko, Japonsko, Združene arabske emirate, Kanado in ZDA, sodelovala pa je s priznanimi dirigenti, kot so George Pehlivanian, Hans Graf, Uroš Lajovic, Barry Wordsworth, Andres Mustonen in drugi.

Lana Trotovšek je po mnenju revije The Strad osvojila občinstvo s svojim občutkom intuitivnega nastopanja v živo in s tem, da je v svoje interpretacije vnesla "svežino, globino in vpogled". Washington Post je pohvalil njen čist ton z občutkom za fraziranje in brezhibno intonacijo.

Maria Canyigueral velja za eno vodilnih imen v novi generaciji španskih pianistov. Spodbudila je sodelovanje s številnimi sodobnimi španskimi skladatelji. Svoja formativna leta je preživela med Španijo in Združenim kraljestvom, zatem pa jo je koncertna pot popeljala po svetu.

Današnji koncert na YouTubu je del spomladanskega niza v dvorani Wigmore, njegov videoposnetek bo na zahtevo na voljo še 30 dni.