Španska pevka Estrella Morente je med drugim posodila glas Penelope Cruz, ko je v filmu Vrni se Pedra Almodovarja
Španska pevka Estrella Morente je med drugim posodila glas Penelope Cruz, ko je v filmu Vrni se Pedra Almodovarja "odpela" njeno pesem Volver z albuma Mujeres. Koncert Morentejeve na jesenski izdaji Druge godbe bo odprl tudi serijo petih koncertov Glasbe sveta v sezoni 2011/12. Foto: Druga godba
Warsaw Village Band
Infinity, zadnji album zasedbe Warsaw Village Band, je preplet elektronike, nenavadnega poljskega bluza in plesnega razpoloženja. Foto: Druga godba

V sklopu Druge godbe 27+ bodo potekale tudi diskusijske delavnice, sklenil pa jo bo decembrski nastop zvezdnice novega soula Nneke. Organizatorji so se spomladi sicer zbali, da jim jesenskega dela ne bo uspelo izpeljati, a jim je na koncu to vendarle uspelo, saj so pridobili evropska sredstva iz programa Kultura Evropske komisije. Program sta finančno podprla tudi ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, pri pripravi pa so sodelovali še Cankarjev dom, Kino Šiška in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

Potujoči Poljaki in zvezdnica flamenka
Prvi koncert v sklopu Druga godba 27+ bo na vrsti 3. novembra, ko bo v Kinu Šiška nastopil Warsaw Village Band. Gre za sedemčlansko zasedbo, ki je v desetih letih obredla štiri celine in zunaj Poljske odigrala več kot 400 koncertov. Zasedba si bo oder delila s slovensko skupino Brina, ki bo predstavila novi album Slečena koža, so sporočili iz Zavoda Druga godba.

Estrella Morente bo 5. novembra nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Morentejeva izhaja iz ene najbolj poznanih družin flamenka v Španiji. Njen oče Enrique Morente, ki je umrl decembra lani, je veljal za enega največjih izvajalcev flamenka vseh časov. Morentejeva nadaljuje njegovo pot, saj so jo že večkrat razglasili za najboljšo pevko te zvrsti.

Laboratorij sevdaha in tradicionalnost za mlade
Sklep letošnjih drugogodbenih dogajanj bo v znamenju velikega koncerta Nneke v Kinu Šiška. V Nemčiji živeča Nigerijka Nneka Egbuna je zvezda novega soula z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi in visoko stopnjo družbene angažiranosti, ki na evropski turneji predstavlja svoj tretji album Soul Is Heavy. Njen koncert bo uvedla Severa Gjurin ob spremljavi kitarista Dejana Lapanje.

V spremljevalnem programu jesenskega dela festivala bodo potekale tri diskusijske delavnice. Prva z naslovom Sevdah-lab bo na vrsti že 25. oktobra pod vodstvom Damirja Imamovića. Pevec, ki je sklenil spomladanski del 27. druge godbe, bo udeležence s svojo osebno izpovedjo popeljal v globine sevdaha. Na diskusijski delavnici 2. novembra bodo gostovali člani skupine Warsaw Village Band, ki se bodo dotaknili teme Kako tradicionalne godbe približati mlajšim generacijam, 5. novembra pa bo Ana Pandur Predin vodila pogovor o vlogi flamenka v kontekstu evropske kulturne dediščine. Na zadnji bo o svoji karieri spregovorila tudi Estrella Morente.