Posnetek celotnega koncerta si lahko ogledate v spodnjem videu.

DrummingCellist – Big Band RTV Slovenija in Kristijan Krajnčan
Kristijan Krajnčan (1986) je diplomiral iz džezovskih bobnov na nizozemskem Price Claus Konzervatoriju, se izpopolnjeval v New Yorku in magistriral iz filmske glasbe na konservatoriju v Amsterdamu. Foto: Irena Lesjak
Kristijan Krajnčan (1986) je diplomiral iz džezovskih bobnov na nizozemskem Price Claus Konzervatoriju, se izpopolnjeval v New Yorku in magistriral iz filmske glasbe na konservatoriju v Amsterdamu. Foto: Irena Lesjak

Koncert Kristijana Krajnčana v spremljavi Big Banda RTV Slovenija je bil v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana. Kristijan Krajnčan je z Big Bandom sodeloval že večkrat, tokrat pa gre za najintenzivnejše glasbeno sodelovanje med očetom in sinom.

Kot so zapisali v Cankarjevem domu, sta "posebej za ta koncert z izkušeno kvaliteto našega najboljšega big band orkestra svoje glasbene veščine združila vrhunski bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan ter maestro Lojze Krajnčan, aranžer in dirigent ‒ v avtorsko vizijo, kjer se preliva džez, filmska in etno glasba".

Predstavljen je bil najnovejši solistični avtorski projekt DrummingCellist, v katerem je Kristijan Krajnčan igral violončelo in bobne, klasično glasbo in džez. S projektom je že gostoval po Evropi, med drugim januarja v enem najprestižnejših džezovskih klubov v Evropi: Bimhuis v Amsterdamu, prav tako lani na odprtju Jazz festivala v Ljubljani v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je potekal pod vodstvom Kristijanovega očeta, dirigenta Lojzeta Krajnčana. Foto: Irena Lesjak
Koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je potekal pod vodstvom Kristijanovega očeta, dirigenta Lojzeta Krajnčana. Foto: Irena Lesjak

Koncertiranje v več kot 25 državah
Leta 1986 rojeni Kristijan Krajnčan je diplomiral iz džezovskih bobnov na nizozemskem Price Claus Konzervatoriju, se izpopolnjeval v New Yorku in magistriral iz filmske glasbe na konservatoriju v Amsterdamu. Zaradi poznavanja in obvladovanja različnih glasbenih zvrsti ter dveh inštrumentov je sodeloval z mnogimi mednarodnimi glasbeniki, koncertiral v več kot 25 državah.

Do danes je prejel že več mednarodnih lovorik, med drugim je bil tudi polfinalist na uglednem džezovskem tekmovanju Monk Competition v Washingtonu kot edini slovenski glasbenik doslej. Je tudi ustanovitelj, režiser, bobnar in skladatelj projekta Hidden Myth, ki je bil premierno prikazan na Ljubljanskem jazz festivalu.

Leta 2012 je pri založbi Edict Record izšel njegov glasbeni prvenec Kristijan Krajnčan Ensemble: Siberian Bear. Na njem sta sodelovala tudi svetovno znana glasbenika, trobentač Ambrose Akinmusire in saksofonist Jimmy Greene.

Ob koncertu je izšel Krajnčanov novi album Abraxas, pri katerem si ni postavljal žanrskih omejitev, na njem je čutiti tudi vplive dubstepa, etno- in filmske glasbe.

Če je glasba eno redkih preostalih zavetij prastare 'magije', ki ne polaga računov zgolj razumljenemu, potem Abraxas ni hipna 'abrakadabra', ki prelisiči čute le za nekaj sladkih zvočnih trenutkov.

iz napovedi koncerta

Mitologija pa je tista, v kateri je glasbenik našel navdih za svoj novi album. "Če je glasba eno redkih preostalih zavetij prastare 'magije', ki ne polaga računov zgolj razumljenemu, potem Abraxas ni hipna 'abrakadabra', ki prelisiči čute le za nekaj sladkih zvočnih trenutkov, ampak se skozi umetniško širino ustvarjalca, bobnarja, čelista, instrumentalista in skladatelja udejanja kot spontano-premišljena alkimija dveh svetov, ki preko prostranih, a jasno definiranih zvočnih pokrajin dveh inštrumentov zapeljuje z zlatim rezom uravnoteženosti in kaosa, temperamenta in umerjenosti, eksplozivnosti in miline, svetlobe in teme," so o Krajnčanovem novem albumu zapisali v Cankarjevem domu.

Kristijan Krajnčan o projektu DrummingCellist