V glasbenem studiu 13 Radia Slovenija sta Petra in Izidor posnela tudi vse skladbe za prvo portretno ploščo dua Xylocorda, ki bo izšla v kratkem. Foto: Polona Tušar
V glasbenem studiu 13 Radia Slovenija sta Petra in Izidor posnela tudi vse skladbe za prvo portretno ploščo dua Xylocorda, ki bo izšla v kratkem. Foto: Polona Tušar

Danes ob 20.00 bodo na Radiu Slovenija izvedli 21. koncert v Komornem studiu, ki ga od aprila lani mesečno prireja naš tretji program – program Ars. Na radijskih koncertih iz studia 13 nastopajo uveljavljeni glasbeni umetniki, nocojšnja gosta, duo Xylocorda, pa bosta predstavila privlačen spored sodobnih skladb za marimbo in kitaro.

Koncerti iz radijskega studia omogočajo glasbene predstavitve občinstvu pred radijskimi sprejemniki in na Arsovi spletni strani na Facebooku. 21. koncert v Komornem studiu programa Ars bosta izvedla ugledna glasbenika: tolkalka Petra Vidmar na marimbi, ki je redna članica in solistka Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija in docentka za tolkala na ljubljanski Akademiji za glasbo, in kitarist Izidor Erazem Grafenauer, specialist na kitari, prejemnik vrste najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, ki je samozaposlen v kulturi in poučuje kitaro tudi kot docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Oba glasbenika sta tudi navdušena izvajalca sodobne glasbe, veliko skladb slovenskih skladateljev, ki so nastale za njun duo Xylocorda, sta tudi prva izvedla.

V glasbenem studiu 13 Radia Slovenija sta posnela tudi vse skladbe za prvo portretno ploščo dua Xylocorda, ki bo izšla v kratkem, v Komornem studiu programa Ars pa bosta predstavila pet skladb, ki bodo izšle na tej zgoščenki: tri skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, ki so nastale prav za njun duo: Petra Šavlija, Uroša Rojka in Tilna Slákana, in skladbi nemškega ustvarjalca Wendelina Bítzana ter francoskega tolkalca in skladatelja Emmanuéla Séjournéja.

V Komornem studiu poslušajte tudi pogovor z umetnikoma o sodobnih delih za njun duo. O sporedu Petra Vidmar in Izidor Erazem Grafenauer: "Ime najinega dua nama je nadel oz. navdih nama je dal prav eden slovenskih skladateljev, in sicer Peter Šavli, ki je napisal prvo skladbo za naju. Poimenoval jo je Xylocorda, kar izhaja iz 'xylo', ki pomeni les, in 'corda' pomeni struna. Sicer pa si že od samega začetka prizadevava, da bi slovenski skladatelji več pisali za to kombinacijo glasbil, ker skladb ni prav veliko, meniva pa, da je najino delo že obrodilo sadove. V kratkem pripravljava tudi zgoščenko z deli današnjih skladateljev, ki jim bova dodala tudi skladbo Sen skladatelja Matjaža Jarca, in bo izšla še v tem letu, upajmo, saj gre za precej velik projekt."