Murder Most Foul je tudi prva pesem, ki jo je Dylan izdal, odkar je leta 2016 postal prvi besedilopisec z Nobelovo nagrado za književnost v zgodovini. Foto: EPA
Murder Most Foul je tudi prva pesem, ki jo je Dylan izdal, odkar je leta 2016 postal prvi besedilopisec z Nobelovo nagrado za književnost v zgodovini. Foto: EPA

V verzih nove skladbe Murder Most Foul se Dylan spominja umora predsednika Kennedyja in tega, da so novembra 1963 tisoči na televizijskih zaslonih spremljali, kako so "ustrelili kralja", pa vseeno nihče "ničesar ni videl": "The day they blew out the brains of the king / Thousands were watching no one saw a thing."

V nadaljevanju skladbe pa Nobelov nagrajenec za književnost ponudi širši razmislek o ZDA: naslika portret civilizacije v zatonu, ki pa je uteho od nekdaj iskala v popularni glasbi; v besedilo vplete izrecne reference na Beatle, festival Woodstock in Altamont, Charlieja Parkerja, The Eagles, Stevie Nicks in mnoge druge.

Dylan je skladbo na spletu nenapovedano objavil prejšnji teden in gesto pospremil z zapisom, da gre za še neizdano pesem, ki jo je posnel že pred časom, a je menil, da se bo njegovim poslušalcem v tem trenutku zdela zanimiva. Zahvalil se jim je tudi za dosedanjo podporo in zvestobo ter dodal: "Ostanite varni, ostanite na preži in naj bo Bog z vami."

Prek smrti enega predednika spregovoril o nezadostnosti drugega?
Skladbo, ki jo zaznamuje Dylanova govorjena beseda ob umirjeni spremljavi klavirja, violine in nežnega tolkala, je najverjetneje mišljena kot implicitna kritika aktualne ameriške oblasti. To naj bi bilo najbolj razvidno iz dela besedila, v katerem Dylan dan Kennedyjevega umora označi kot "začetek obdobja Antikrista": "The day that they killed him, someone said to me, Son / The age of the Antichrist has just only begun. / Air Force One comin' in through the gate / Johnson sworn in at 2:38 / Let me know when you decide to throw in the towel." (Na dan, ko so ga ubili, mi je nekdo rekel: Sine, / to je šele začetek dobe Antikrista. Air Force One je že na poti / Johnson je prisegel ob 2:38 / Povej, ko boš sklenil vreči puško v koruzo.")

V skladbi je, kot že rečeno, cel kup aluzij na popularno kulturo. Med drugim Dylan v njej omenja grozljivko Mora v Ulici brestov, Shakespearovega Beneškega trgovca ter skladbi I Want To Hold Your Hand Beatlov in Only The Good Die Young Billyja Joela. V zadnjih petih minutah se pokloni svojim najljubšim glasbenim izvajalcem, med katerimi so Stevie Nicks, Nat King Cole, The Eagles, Stan Getz in Charlie Parker.

Murder Most Foul je s 16 minutami in 57 sekundami najdaljša kantavtorjeva skladba do zdaj. Pred njo je ta naziv nosila skladba Highlands iz leta 1997, ki traja 16 minut in 31 sekund. Za zdaj še ni znano, ali bo 78-letni Dylan novo pesem vključil na kak album: trenutno je njegov najnovejši studijski album Tempest iz leta 2012. Dylan je od takrat sicer izdal še tri albume priredb – Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) in Triplicate (2017).