Mlademu Turnerju poznavalci pripisujejo ekstravagantno stopnjo nadarjenosti. Bo že držalo. Foto: EPA
Mlademu Turnerju poznavalci pripisujejo ekstravagantno stopnjo nadarjenosti. Bo že držalo. Foto: EPA
Klaxons so poskrbeli za invazijo nu ravea na otoška plesišča. Foto: Reuters

Turner je pod tem imenom skupaj s prijateljem in vrstnikom Milesom Kaneom iz liverpoolske skupine Rascals posnel debitantski album The Age of the Understatement, ki se je poleg prvega mesta na britanskih glasbenih lestvicah zdaj znašel med 12 nominiranci za najbolj prestižno britansko nagrado na področju popularne glasbe - priznanje mercury za album leta, posnet v Veliki Britaniji ali na Irskem.

Glasbenikovi matični Arctici, ki so se s sheffieldskega predmestja bliskovito prežarčili v središče britanskega (indie)rockprizorišča, so sicer mercuryja odnesli leta 2006 za prvenec Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, lani pa so se z drugim albumom Favourite Worst Nightmare spet znašli na prestižnem seznamu nominirancev.

Kdo bo nasledil Klaxonse?
Izdelek Turnerja in Kanea se je na seznamu pridružil albumom 19-letne londonske soulpevke Adele (19), brightonskih rockerjev British Sea Power (Do You Like Rock Music?), anonimnega mojstra dupstepa Burial (Untrue), rockerjev Elbow (The Seldom Seen Kid), souldive pod okriljem Johna Legenda Estelle (Shine), 18-letne kantavtorke Laure Marling (Alas, I Cannot Swim), stranskega projekta Gruffa Rhysa iz Super Furry Animals Neon Neon (Stainless Style), džezerjev Portico Quartet (Knee Deep in the North Sea), sester Unthank (The Bairns), oxfordskih artrockerjev Radiohead (In Rainbows) ter "Zeppelinovca" Roberta Planta in countrypevke Alison Krauss (Raising Sand).

Lani so mercuryja v žep pospravili nuraverji Klaxons, ki so žirijo prepričali s prvencem Myths of the Near Future, letošnji dobitnik pa bo znan 4. septembra. Prvega mercuryja so leta 1992 podelili skupini Primal Scream za album Screamadelica.

Sicer velja, da se že albumom, ki se znajdejo na seznamu nominirancev, zelo poveča prodaja, nagrade pa praviloma ne podeljujejo "najbolj očitnim" favoritom. Bodo torej Radiohead letos ostali praznih rok?

A. K.