Izbrane skladbe bodo izvedli nocoj v Slovenski filharmoniji, v soboto v mariborski unionski dvorani in v nedeljo v kulturnem domu v Lendavi. Foto: Festine
Izbrane skladbe bodo izvedli nocoj v Slovenski filharmoniji, v soboto v mariborski unionski dvorani in v nedeljo v kulturnem domu v Lendavi. Foto: Festine
Festine
Ansambel Festine od ustanovitve vodi dirigentka Živa Ploj Peršuh. Foto: Festine

Ansambel je pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh izvedel dela Urške Pompe, Aarona Coplanda, Richarda Straussa in Richarda Wagnerja ter novo skladbo Mihaela Paša.
Koncertni cikel Festine v omenjenih treh mestih poteka v rednih mesečnih terminih, ko pripravijo tematsko zaokrožene koncerte v izvedbi domačih in gostujočih umetnikov, ki sodelujejo tudi pri oblikovanju programa. Nanj uvrščajo tako dela železnega repertoarja kot tudi manj znane ali redko izvajane skladbe ter novosti. Eden izmed glavnih ciljev cikla je prav izvajanje čim več novosti, pa tudi povezovanje izkušenih in mlajših glasbenikov.
Februarja s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija
Do konca sezone pripravljajo še pet koncertov. Februarja bo pod taktirko Ploj Peršuhove nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija, solist na violini bo Petteri Iivonen. Marca se bo komornemu orkestru Festine pridružila sopranistka Sabina Cvilak.
Aprila se bo predstavila zasedba Festine Brass, na majskem koncertu, posvečenem 140-letnici delovanja Glasbene matice, bo gostovala Camerata Academica iz Novega Sada. Junija bo na oder spet stopil Simfonični orkester RTV Slovenija, takrat pod taktirko Wolframa Christa.
Ansambel Festine od leta 2008 združuje glasbenike oziroma soliste vodilnih slovenskih profesionalnih orkestrov, ki se posvečajo izvajanju zahtevne komorne glasbe različnih obdobij in novostim slovenskih skladateljev. Vse od njegovih začetkov ga vodi mlada dirigentka Živa Ploj Peršuh.