Umetnice in umetniki, ki bodo letos sestavljali program festivala. Foto: Festival Grounded
Umetnice in umetniki, ki bodo letos sestavljali program festivala. Foto: Festival Grounded

Novost letošnjega festivala je, da je ta del festivala zasnovan bolj interaktivno kot v prejšnjih izdajah, je na današnji novinarski konferenci povedala članica programske ekipe Nika Mahnič ob predstavitvi diskurzivnega programa festivala. Poudarila je, da želijo letos pred trojnimi volitvami – parlamentarnimi, predsedniškimi in lokalnimi – krepiti zavest o pomenu in načinih participacije ter znanja za dejavno in informirano udeležbo v političnem življenju. V Sloveniji je udeležba med mladimi na volitvah izredno nizka, je poudarila.

Peti Grounded bo potekal pred Švicarijo v parku Tivoli od 18. do 20. avgusta. Festival prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem ter na svojevrsten način promovira razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih. Letos v središče postavljajo temo države.

Festival bo ponudil več kot deset delavnic, druženj, pogovornih in glasbenih dogodkov z več kot 50 sodelujočimi govorkami in govorci ter umetnicami in umetniki, so zapisali organizatorji.

Okrogla miza z naslovom Privatizacija socialne države
Dogajanje bo zagnala okrogla miza na temo 30 let (odmiranja) države. O tem, kako misliti prvih 30 let samostojne Slovenije, se bodo z novinarjem Luko Volkom pogovarjali sociologinja Metka Mencin, filozofinja, umetnica in teoretičarka Marina Gržinić ter antropologinja in sociologinja Nika Kovač. Četrtkova okrogla miza bo potekala na temo Privatizacija socialne države, petkova pa nosi naslov Kriza parlamentarne demokracije.

Gledališče zatiranih, ki ustvarja predstavo o zaposlovanju mladih
Vsak dan bodo začeli ob 11. uri z vajami skupine gledališča zatiranih, ki ustvarja predstavo o zaposlovanju mladih. Popoldne bodo delavnice s tematskim druženjem ob hrani in pijači oziroma brunchi, pozno popoldne bodo na vrsti okrogle mize, zvečer pa bo dogajanje sklenila glasba. Diskurzivni del bodo letos prvič končali z manifesti/feministi, javno govornico, ki daje prostor za izražanje kritičnih pogledov na državo in njeno prihodnost.

Letos v središče postavljajo temo države. Foto: Festival Grounded
Letos v središče postavljajo temo države. Foto: Festival Grounded

V sredo bo potekal Aktivistični brunch z delavnico Ustvarjaj državo!, v četrtek bo Koronski brunch prinesel pogovor o koronskem mozaiku za tremi mizami, v petek pa bo na vrsti Transfeministični brunch, kjer bodo med drugim govorili o pomenu in razvoju transfeminizma ter povezovanja transfeminizma s feminističnimi in gibanji LGBTIQ+.

Uvod s plesnim, glasbenim, vizualnofuturističnim performansom
Glasbeni program se bo začenjal ob 20. uri. Prvi dan bodo večer odprle domačinke – plesalka Veronika Valdes, duo Werrego Valles in vizualna umetnica Liara T'Soni s plesnim, glasbenim, vizualnofuturističnim performansom. "V sodelovanju s festivalom Sonica pa iz Berlina prihaja letošnja rezidentka Shape platforme, eksperimentalna producentka Yantan Ministry," je povedala članica programske ekipe Nina Hudej.

Četrtkov koncertni večer bosta odprla didžeja iz kolektiva Nimaš izbire BKKLJ in GABI98, sledila bosta nastopa pionirke hyperpopa Nosgov iz Krakova in domačih umetnikov Nomarka in Okniina. Sklepni petkov klubski večer bosta odprli lokalni eklektični didžejki Katcha in Balana. Z live setom bodo med drugim sledili Jtamul iz Carigrada, Babilonska iz Zagreba in AM Hi iz Beograda.