Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija bosta pod taktirko Patrika Grebla izvedla številne uspešnice. Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi, Brez besed, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Vzameš me v roke in Zemlja pleše so le nekatere izmed legendarnih, večno lepih pesmi, ki jih je ustvaril skladatelj in vsestranski glasbenik, oče slovenske popevke in šansona, znan tudi kot "Mojzes".

Mojmir Sepe Foto: RTV Slovenija
Mojmir Sepe Foto: RTV Slovenija

Razprodani koncert, na katerem bodo izvedli preplet instrumentalnih, filmskih skladb in priljubljenih popevk v izvedbi Nine Strnad in Eve Hren, solista bosta še Klemen Golner na klavirju in Tomaž Gajšt na krilnem rogu, se bo začel ob 21.00, povezovala ga bo Miša Molk.

Glasba mu je bila položena že v zibko, saj je bil njegov oče operni pevec, mama pa učiteljica. Pri šestih, odraščal je v Celju, je začel igrati klavir, pri 15 še trobento, ki jo je potem tudi študiral v Ljubljani. Že ob začetku študija se je priključil Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, ki ga je takrat vodil Bojan Adamič, z Ansamblom Mojmirja Sepeta je obredel dobršen del Evrope, igrali so od takratne Sovjetske zveze do Francije in Kube. Ob začetku modnih revij pri nas je igral tudi na njih, na eni izmed njih se je zaljubil v takrat obetavno manekenko Majdo Bernard, ki je pozneje postala ena največjih šansonjerk na področju takratne skupne države. Kot pove legendarni ustvarjalec, ga to, da je bil na Balkanu znan predvsem kot mož Majde Sepe, ni nikoli motilo.

Njegova velika ljubezen sta bila sving in džez. Posnel je prvo džezovsko ploščo v Jugoslaviji. Neizbrisen pečat je dal Slovenski popevki, pri kateri ustanovitve leta 1962 je sodeloval, v naslednjih letih pa redno sodeloval s številnimi umetniki kot skladatelj in kot dirigent na festivalu, ki je takrat potekal na Bledu. Pozneje je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana. Kot pravi, so bila merila za glasbene stvaritve nekoč zelo drugačna kot danes, radio je imel velik vpliv na glasbeno krajino, zelo običajna je bila praksa, da je radio naročal skladbe ustvarjalcem. Pomemben pečat v njegovem glasbenem opusu je pustilo tudi sodelovanje z neprekosljivim Franetom Milčinskim - Ježkom. Frnikole za Franeta, Ko gre tvoja pot od tu, Pismo za Mary Brown so le nekatere od sadov njunega ustvarjanja, prvima dvema bodo lahko poslušalci na Kongresnem trgu prisluhnili tudi danes zvečer.

Pestre vsebine ob jubileju tudi na RTV Slovenija

Pred umetnikovim 90. rojstnim dnem je pogovor z njim posnela Bernarda Žarn. Ogledate si ga lahko v soboto, 11. julija, prav na rojstni dan M. Sepeta, na 1. programu TV Slovenija ob 20.00. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Pred umetnikovim 90. rojstnim dnem je pogovor z njim posnela Bernarda Žarn. Ogledate si ga lahko v soboto, 11. julija, prav na rojstni dan M. Sepeta, na 1. programu TV Slovenija ob 20.00. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Drevišnji koncert predstavlja uvod v praznovanje jubileja velikana slovenske glasbe, ki je za svoje delo prejel tudi številne nagrade, med njimi tudi Kozinovo za skladatelje. V soboto, prav na njegov rojstni dan, se mu bomo še posebej poklonili tudi na RTV Slovenija. Že zjutraj si boste na naši spletni strani lahko prebrali njegovo življenjsko zgodbo, v kateri ne manjka iskrivih in zanimivih prigod, od tega, kako se jima je na medenem tednu prvi večer nehote pridružil Bojan Adamič in ju "zabaval" do zgornjih jutranjih ur, do tega, kako je ob gostovanju na Kubi ostal odprtih ust ob deklamiranju Vrbe v slovenščini.

Njegovim skladbam boste lahko prisluhnili na radijskih valovih, vrhunec pa bo zvečer na 1. programu TV Slovenija. Ob 20.00 boste lahko prisluhnili pogovoru, ki ga je z njim ob 90. obletnici naredila Bernarda Žarn, potem pa bo sledil studijski posnetek koncerta. Simfonični orkester bo ob spremljavi članov Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla predstavil Sepetov nekoliko manj znani, vendar obsežni simfonični in ritmosimfonični repertoar. V nedeljo si boste lahko intervju prebrali tudi na naši spletni strani.

ZKP RTV Slovenija

V ZKP RTV Slovenija ob jubileju vabijo k ugodnejšemu nakupu dvojnega CD-ju Sepe Majda & Mojmir: S teboj in CD-ja Melodije za vselej, na katerem jih poleg Majde prepevajo še Nino Robič, Lado leskovar, Janko Ropret, Elda Viler, Alenka Pinterič in Edvin Fliser. Kako zvenijo iz drugih ust, pa si lahko ogledate in prisluhnete tudi na DVD-ju V spomin Majdi Sepe.