Festival prinaša letos le pet avgustovskih koncertov, ki jih bodo pripravili v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica. Končal se bo 24. avgusta.

Leta 2014 je Simone Vallerotonda ustanovil ansambel I Bassifondi, ki ponuja repertoar iz 17. in 18. stoletja za kitaro, teorbo in lutnjo s continuo. Foto: Sevicq Brežice/Matteo Casilli
Leta 2014 je Simone Vallerotonda ustanovil ansambel I Bassifondi, ki ponuja repertoar iz 17. in 18. stoletja za kitaro, teorbo in lutnjo s continuo. Foto: Sevicq Brežice/Matteo Casilli

Umetniški vodja in direktor festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš je na nedavni novinarski konferenci povedal, da Seviqc kljub okrnjenemu programu in manjšanju zanimanja občin soprirediteljic zanj ohranja kakovost in predstavlja bogato slovensko dediščino.

Novost: snubljenje tudi hrvaškega občinstva
Na vse koncerte bo iz Ljubljane in Zagreba ter nazaj vozil posebni festivalski avtobus. Uro pred vsakim koncertom bodo pripravili tako imenovani festivalski predtakt s klepetom z izvajalci. Drevišnjega bodo pripravili v Dolenjskih Toplicah.

Ramovš je še opozoril, da je se Seviqc močno utrdil v evropskem kulturnem prostoru, saj v okviru združenja evropskih festivalov stare glasbe Rema dobiva posebno mesto in številna priznanja. Festival je tudi v evropskem kulturnem prostoru bolj uveljavljen in priznan kot doma. Zaradi okrnjene denarne podpore na državni ravni pred nekaj leti so ga morali organizacijsko tudi letos zastaviti drugače kot v preteklosti.

Festival Seviqc ima letos proračun nekaj manj kot 170.000 evrov. Sodelujoče občine bodo zanj skupaj prispevale približno 23.000 evrov in ministrstvo za kulturo 50.000 evrov. Preostanek bodo pokrili s pokroviteljskimi sredstvi in z vstopnino.

Kot navaja program Seviqca, bo italijanski lutnjar Vallerotonda v Soteski pri Dolenjskih Toplicah drevi nastopil s programom Lutnjarji in kitaristi v Rimu med 1600 in 1700. Festival bodo nadaljevali na gradu Brežice, kjer bo v petek nastopila italijanska oziroma tržaška Cappella Musicale Beata Vergine del Rosario s skupaj do 25 pevci, ki bodo predstavili program kreativne tekme med salzburškim nadškofom in beneškim dožem.

Na gradu v Slovenski Bistrici bosta 20. avgusta z glasbo renesanse in baroka nastopila nizozemski flavtist Han Tol in britansko-ameriški lutnjar Nigel North. Festival se bo nato vrnil na grad Brežice oziroma v tamkajšnjo viteško dvorano, kjer 22. avgusta pripravljajo nastop italijanske zasedbe I Solisti Ambrosiani s kantatami in sonatami Antonia Caldareja.

Sevicq: večno življenje glasbe
Festival Seviqc bodo na brežiškem gradu 24. avgusta končali s hrvaškim projektom Lazarus.
Festival stare glasbe Seviqc so zasnovali leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto pozneje so ga razširili na sosednje občine, še pozneje pa razširili po državi. Naziv Seviqc je skovanka iz latinščine "semper vita quam creata" in označuje večno živo glasbo, kot je bila ustvarjena.