Oče in sin, Boban in Marko Marković, z orkestrom v akciji v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Oče in sin, Boban in Marko Marković, z orkestrom v akciji v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Romski pihalni orkester Bobana in Marka Markovića
Romski pihalni orkester Bobana in Marka Markovića, sina in očeta, je nastopal v Evropi in ZDA in v sedmih letih odigral več kot 600 koncertov.
Romski pihalni orkester Bobana in Marka Markovića
Glasbo, ki jo igra 13-članski pihalni orkester, zaznamuje romska tradicija, ki so jo na albumu Brass Madness iz leta 2007 posodobili s duzijskimi in etno tehno prijemi.
Orkester Bobana in Marka Markovića na Radiu Slovenija

Že po prvih nekaj taktih njihovega nastopa je bilo jasno, na nihče v dvorani ne bo mirno sedel. Mnogi so že takoj skočili na noge, drugi so potrebovali nekaj več časa, da so se opogumili, a kmalu je vse občinstvo poplesavalo, poskakovalo, ploskalo in navdušeno žvižgalo ob divjih ritmih romske glasbe, ki so jih člani orkestra izvabljali iz svojih glasbil.

Koncert je bil posvečen svetovnemu dnevu Romov in je bil prispevek 1. programa Radia Slovenija in radijske oddaje Naše poti k letošnjemu mesecu romske kulture Romano Čhon. Orkester Bobana in Marka Markovića je v Studiu 14 Radia Slovenija nastopil na premiernem radijskem koncertu v slovenskem etru, prvo uro koncerta pa je bilo mogoče slišati tudi v neposrednem prenosu na 1. programu Radia Slovenija. Koncert so lahko ljubitelji romske pihalne glasbe obiskali tudi v živo, a je bilo v studiu na voljo omejeno število prostih mest.

Osrednja zanimivost etnoglasbe
Orkester Bobana Markovića je od začetka 90. let v samem vrhu romskih pihalnih orkestrov iz Srbije, kar je vedno znova dokazoval na osrednjem tekmovanju srbskih pihalnih orkestrov v Guči, kjer je vrsto let prejemal obe glavni nagradi, zlato trobento in nagrado za najboljši orkester. Njihovo glasbo sta v svet ponesla tudi Kusturičeva filma Podzemlje in Arizona Dream, v začetku novega tisočletja pa se je orkester prebil med osrednje znamenitosti svetovne etnoglasbene scene.

Na festivalu Pepsi Sziget leta 2001 na Madžarskem je Orkester Bobana Markovića nastopil pred 15 tisoč ljudmi, ki so bili nad nastopom tako navdušeni, da so zahtevali bis za bisom. Orkester jim je z veseljem ustregel, manj zadovoljni pa so bili člani angleške rock skupine Oasis, ki so morali svoj koncert zaradi romskih pihalcev prestaviti za pol ure.

Romska tradicija za nove generacije
Jeseni 2007 je orkester Bobana in njegovega sina Marka Markovića izdal album Brass Madness, njihovo prelomno ploščo. Na njej se je orkester predvsem na pobudo zagnanega Marka lotil izvirnega in drugačnega razlaganja romske pihalske tradicije, ki je s sodobnimi fuzijskimi in etno-tehno prijemi tradicionalno glasbo približala tudi mlajši generaciji ljubiteljev etnoglasbe.

Orkester Bobana in Marka Markovića na Radiu Slovenija