V Ljubljani se bo predstavil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad (na fotografiji) in Jakom Kopačem. Foto: Sandi Fišer
V Ljubljani se bo predstavil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad (na fotografiji) in Jakom Kopačem. Foto: Sandi Fišer

Da bi leto sosedskega dialoga "potekalo čim glasneje in uglašeno", ga bodo odprli v obeh prestolnicah hkrati na isti dan, ob isti uri in z džezovskim koncertom, so sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Predvsem pa želimo prihajajoče leto izkoristiti za to, da se kot srednjeevropski sosedje in prijatelji še bolje spoznamo. In kaj bi bilo za to primernejše kot kultura.

.

V Ljubljani se bo predstavil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad in Jakom Kopačem, na Dunaju pa slovenski kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess z Gabrijelom Lipušem in Benjaminom Ziervoglom. V Ljubljani bodo glasbeniki nastopili v Festivalni dvorani, na Dunaju pa v dvorani Reaktor.

V Ljubljani se obeta večer avtorskih skladb Wolfganga Seliga, pa tudi uspešnic, kot so Darn That Dream, Ne prižigaj luči v temi in No Mercy For Me. Pozdravni nagovor bo predvidoma imel zunanji minister Miro Cerar, so sporočili iz ustanove Imago Sloveniae Podoba Slovenije.

Državi si že stoletja delita skupni kulturni prostor
Cilj celotnega dogajanja vse do jeseni 2020 je predstaviti bogato kulturo obeh držav ter poglobiti sodelovanje, povezave in odnose na vseh področjih. Državi si že stoletja delita skupni kulturni prostor, so zapisali na avstrijskem veleposlaništvu. Geografska bližina in skupna zgodovina sta bili povod za številne politične, znanstvene, kulturne in osebne povezave. Vrhunski dosežki velikih osebnosti obeh narodov so na področju kulture, umetnosti in znanosti vzajemno pustili pečat, ki ga zaznavamo še danes.

Za leto sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo 2019/2020 sta oba kulturna inštituta, Slovenski kulturno-informacijski center Skica na Dunaju in Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, skupaj z obema veleposlaništvoma ter zunanjima ministrstvoma sestavila program s številnimi koncerti, razstavami, filmskimi in videoprojekcijami, plesnimi predstavami, literarnimi dogodki, predavanji, konferencami in delavnicami.

"Tudi v letu sosedskega dialoga, v katerega vstopamo sočasno na Dunaju in v Ljubljani, bodo v ospredju povezave v umetnosti in kulturi, v pokrajini in prostoru. Odkrivali bomo skupno kulturno in naravno dediščino, omogočali boljše razumevanje in spoznavanje drug drugega, odstirali pogled na doslej manj videno. Predvsem pa želimo prihajajoče leto izkoristiti za to, da se kot srednjeevropski sosedje in prijatelji še bolje spoznamo. In kaj bi bilo za to primernejše kot kultura," so še zapisali v sporočilu za javnost.