Mario Rijavec (1921-2006). Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Mario Rijavec (1921-2006). Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Mario Rijavec je bil ključna osebnost slovenske zabavne glasbe, predvsem tiste, ki je v tako imenovanem zlatem obdobju slovenske popevke nastajala v produkciji tedanjega Radia Ljubljana. Mario Rijavec ni ustvarjal veliko avtorske glasbe, svoj glasbeni dar je posvetil predvsem aranžiranju skladb za razne sestave.

Tako izstopajo njegovi orkestralni aranžmaji za številne popevke, operetne melodije, melodije iz muzikalov in otroške glasbe, ki jo je pogosto prirejal za izvedbe Veselega tobogana. V radijskem arhivu je hranjenih prek tisoč partitur z aranžmaji Marija Rijavca.

Rijavec je pisal tudi filmsko in scensko glasbo, glasbo za songe Franeta Milčinskega - Ježka, pa veliko priložnostnih skladb za vsebinske potrebe radia in televizije. Mario Rijavec je bil eden prvih članov Plesnega orkestra Radia Ljubljana, bil je tudi član Ljubljanskega jazz ansambla ter vokalne zasedbe Optimisti. Svoje življenjsko poslanstvo je uresničeval predvsem v glasbenih vsebinah Radia in Televizije Slovenija. Na Radiu Ljubljana je bil tudi glasbeni producent, nato urednik za zabavno glasbo, do upokojitve pa vodja produkcije zabavne glasbe.

Koncert bo Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija izvedel pod taktirko Lojzeta Kranjčana. Foto: Big Band RTV Slovenija
Koncert bo Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija izvedel pod taktirko Lojzeta Kranjčana. Foto: Big Band RTV Slovenija

Mario Rijavec – talent za druge

Ob 100-letnici rojstva mu na Prvem programu Radia Slovenija v sodelovanju z Glasbeno produkcijo posvečamo Sobotni glasbeni večer z naslovom Mario Rijavec – talent za druge. Radijski koncert se bo odvil v soboto, 15. maja 2021, ob 20.00 s prenosom na Prvem. Lahko si boste ogledali tudi videoprenos na spletni strani radioprvi.rtvslo.si in FB-profilu Prvi.

Revijski orkester bodo sestavljali člani Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Pod vodstvom Lojzeta Krajnčana in z vokalno solistko Ano Bezjak bodo živo izvedli koncert izbranih skladb iz bogatega opusa Maria Rijavca.

Spomine na Maria Rijavca bosta z nami delila: njegov sin Edvard Josip Rijavec in dolgoletni sodelavec Dušan Hren.

Koncert bosta vodila Milan Krapež in Simona Moličnik, urednik Sobotnih glasbenih večerov je Jane Weber, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija.

Vokalna solistka Ana Bezjak

Vokalna solistka Ana Bezjak je po študiju Glasbene pedagogike v Mariboru izobraževanje nadaljevala na jazzovskem oddelku Koroškega deželnega konservatorija, magisterij pa je končala na Univerzi za glasbo mesta Dunaj. Poučuje petje na jazzovskem oddelku Konservatorija za glasbo v Mariboru ter vodi pevske delavnice v Sloveniji in Avstriji. Širši javnosti je znana kot pevka zasedbe Papir ter gostujoča pevka tango zasedb Quintet Piazzolleky in Tango Compas. Kot solistka nastopa s številnimi priznanimi glasbeniki v raznovrstnih jazzovskih sestavih pri nas in v tujini, redno sodeluje tudi z Big Bandom RTV Slovenija, s katerim se je predstavila in koncertirala s projektoma Brazil in Ana Bezjak sings Thelonious Monk.

Vokalistka Ana Bezjak. Foto: Arhiv RTV SLO
Vokalistka Ana Bezjak. Foto: Arhiv RTV SLO

Vabljeni k poslušanju portretne oddaje na Prvem v priloženem posnetku spodaj.

Mario Rijavec